Exportul de bușteni interzis prin lege în afara UE

Exportul de bușteni interzis prin lege în afara UE

Camera Deputaţilor a adoptat, joi, cu 316 voturi „pentru” şi o abţinere proiectul de lege care prevede interzicerea exportului de bușteni începând cu data de 1 ianuarie 2021. Proiectul de lege interzice, pe o perioadă de 10 ani, exportul de buştean în spaţiul extracomunitar.


Art. 1 – Se interzice exportul de buștean, cu sau fără coajă, pentru o perioadă de 5 ani în spațiul extracomunitar începând cu data de 1 ianuarie 2021. Încălcarea interdicției prevăzute la art. 1 determină confiscarea contravalorii materialului lemnos care a făcut obiectul exportului.

Art.4: Nerespectarea interdicției de export a masei lemnoase prevăzută la articolul 1 se pedepsește cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă în cuantum de 100.000 lei.

De asemenea se instituie Registrului naţional de evidenţă informatizată a proprietăţilor forestiere la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, în vederea aplicării regimului silvic şi gestionării durabile a fondului forestier.

„Realizarea cadastrului aferent fondului forestier proprietate publică a statului este finanţată de la bugetul de stat sau din surse proprii ale administratorilor fondului forestier proprietate publică a statului. În vederea asigurării transparenţei recoltării masei lemnoase din fondul forestier naţional se instituie Catalogul naţional al masei lemnoase la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură prin utilizarea bazelor de date informatice existente la nivelul acesteia. Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură va publica Catalogul naţional al masei lemnoase de site-ul propriu, al cărui model se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură. Structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură vor verifica prin sondaj actele de punere în valoare în baza unor criterii de risc”, mai prevede proiectul.
In cadrul dezbaterilor din plen deputatul USR Cornel Zainea a afirmat că acest proiect reprezintă „un pas de furnică înainte” şi o „frecţie durabilă la picior de lemn”.

„Proiectul propune să gestioneze durabil pădurile. (…) PSD şi PNL fac un pas de furnică înainte. Această prevedere va fi frecţie durabilă la picior de lemn. USR propune crearea ‘DNA a pădurilor’, sistem de monitorizare a video a camioanelor care transportă lemn, să interzicem şi exploatările forestiere în parcurile naţionale”, a spus Zainea.

Oricum, România nu exportă o cantitate foarte mare de bușteni, spune și  Ciprian Gălușcă, de la GreenPeace:

“Cantitățile de buștean nu sunt extraordinare. Vorbim doar de câteva sute de mii de metri cubi, în contextul acelor 18 milioane care se taie anual în România, cel puțin legal, la care se adaugă încă 20 de milioane de metri cubi care dispar din pădure fără urmă. Această inițiativă nu va impacta într-un mod major fluxul lemnului”.

Va continua în schimb exportul masiv de lemn prelucrat, atrag atenția organizațiile neguvernamentale.

Gabriel Păun, de la Agent Green:

“Marea majoritate a cherestelei prelucrate în România merge la export. Vorbim de aproape o sută de țări către care pleacă această aproape zilnic pe vapoare, sub cerul liber, sau chiar în containere. Foarte multă cherestea merge în special în China”.

Camera Deputaților este forul decizional în acest caz. Legea merge la promulgare.

foto: observator.tv

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*