UBB-FSEGA a lansat un proiect de cercetare implicând mai mulți specialiști ai instituției care se concentrează asupra monitorizării în timp real a impactului pandemiei de coronavirus asupra economiei din România, incluzând și realizarea unor previziuni economice în contextul actual al epidemiei.
Proiectul de cercetare include și realizarea unei platforme online denumite generic COVID-19 – Romanian Economic Impact Monitor (COVID-19 RoEIM) prin care cercetătorii universității implicați în acest proiect publică o serie de date relevante privind impactul economic al pandemiei COVID-19 în forma unor infografice interactive, menite să arate o imagine comprehensivă, actualizată în timp real a situației economiei românești.
Obiectivul principal al proiectului constă în oferirea unui sprijin real factorilor decizionali din politica și economia românească prin realizarea și actualizarea frecventă a analizei situației generate de epidemia de COVID-19, respectiv prin oferirea unui punct de pornire pentru realizarea unor scenarii de previziune pentru o mai bună protejare a societății, a companiilor, a angajaților acestora, respectiv a lanțurilor de aprovizionare din economia reală. Proiectul de cercetare este coordonat de profesorul universitar dr. Szász Levente, prodecan responsabil pentru cercetarea științifică din cadrul FSEGA.
Universitățile românești s-au mobilizat exemplar în această perioadă, fiecare contribuind, în funcție de anvergura și profilul academic, la bunul mers al societății, la nivel local/regional/național/internațional. UBB, ca universitate globală/internațională, a contribuit major la toate aceste niveluri, iar prin acest proiect, contribuția națională (cu potențial impact internațional) a UBB – unul dintre liderii științelor economice din țară – este din nou reliefată exemplar, a declarat prof. univ. dr. Daniel David, Rectorul Universității Babeș-Bolyai.
Această pandemie reprezintă în esența sa o provocare majoră pentru întreaga umanitate. Este imperios necesar să gestionăm așa cum se cuvine această perioadă din toate perspectivele ei. Mai mult de atât, repornirea adecvată a activității economice reprezintă cea mai mare provocare pentru perioada imediat următoare ieșirii din starea de urgență și a diminuării riscurilor aferente COVID-19. Dacă acest proces nu este gestionat în mod inteligent și pragmatic, atunci costurile asociate vor fi mai ridicate și se vor regăsi pe o perioadă mai mare de timp. În acest context, ne asumăm rolul de a sprijini societatea și factorii decizionali din domeniul economic asigurându-le toate informațiile și analizele de care dispunem, pentru a lua cele mai bune decizii în vederea ameliorării impactului negativ al acestei pandemii asupra economiei românești, a adăugat conf.univ.dr. Răzvan V. Mustață, Decanul FSEGA.
Rezultatele proiectului de cercetare pot fi consultate în timp real pe platforma online COVID-19 RoEIM (econ.ubbcluj.ro/coronavirus), iar informațiile sunt disponibile în limba română, maghiară și engleză.