Presa: România „demolată” economic

Presa: România „demolată” economic

După ce deficitul bugetului i-a explodat în față Guvernului Orban, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, vrea să ne arate cu tot dinadinsul că negrul este de fapt alb. Creșterea abruptă a decalajului dintre cheltuieli și venituri nu are legătură cu criza, așa cum sugerează finanțistul-șef, pentru că în martie – prima lună de criză – nu a venit niciun leu dinspre Palatul Victoria către economia reală.

În timp ce veniturile firmelor au scăzut dramatic, instituțiile publice și-au mărit toate cheltuielile, atât pe cele cu bunuri și servicii, cât și pe cele cu personalul. Pentru firme, în schimb, nici măcar la șomaj statul nu și-a deschis punga, bugetul înregistrând un excedent la acest capitol, susține JURNALUL NAȚIONAL. Din execuția bugetară pe primele trei luni reiese că alocările de fonduri s-au îndreptat doar către cheltuielile statului cu combaterea crizei, nu și către sprijinirea economiei reale.

Ca dovadă, bugetul pentru șomaj are un excedent de peste 320 de milioane de lei la trei luni, cu toate că rata șomajului a urcat cu un punct procentual în martie față de ianuarie, pe fondul crizei. Nu sunt puține plângerile care acuzau, după declanșarea crizei, că de la stat nu a intrat nimic pentru șomeri.

Sunt vești proaste în mai multe sectoare ale economiei, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Antreprenorii din construcții, comerț, industria hotelieră anunță că în luna mai va fi o scădere masivă și vor fi chiar și disponibilizări, arată un studiu al Institutului Național de Statistică. Sunt vești proaste în domeniul comerțului, unde 58% dintre manageri se așteaptă la o scădere a activității. 100% din managerii sectorului activităților de creație și interpretare artistică anunță o scădere masivă a activității. 99% din managerii hotelurilor anunță și ei că activitatea scade.

Execuţia bugetului general consolidat pe primele trei luni ale anului 2020 arată un deficit de 18,06 miliarde de lei, potrivit Ministerului Finanțelor Publice, citat de COTIDIANUL. Această sumă reprezintă un nivel de 1,67% din Produsul Intern Brut (PIB), fiind de peste trei ori mai mare decât cel raportat în primul trimestru al anului trecut, care a fost de 0,54% din PIB. Potrivit datelor oficiale, în intervalul ianuarie-februarie 2020, deficitul bugetului s-a cifrat la 0,73% din PIB, ceea ce înseamnă că în luna următoare (martie) decalajul practic s-a dublat.

Cu toate acestea, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, consideră că măsurile adoptate de Guvern ajută economia. „Execuția bugetară demonstrează că am acționat corect și la timp”, a postat Florin Cîțu ieri, pe Facebook. El afirmă că „aceste măsuri s-au dovedit vitale pentru supraviețuirea economiei” și subliniază că luna viitoare vor veni cifre și mai bune.

„Datele execuției bugetare pentru aprilie vor arăta că am avut un plan de salvare și mai ales vor arăta că planul a funcționat”, a mai scris Cîțu. „Nu ne oprim aici! România va ieși din această criză cu o structură a economiei, privată și de stat, modificată dar mai eficientă și mai competitivă”, promite șeful de la Finanțe, citat de ANTENA3.


În plus, prim-ministrul Ludovic Orban a declarat că este în curs de pregătire un plan economic de relansare, fiind avute în vedere şi alte măsuri în afară de cele luate deja, însă trebuie stabilite resursele financiare de care dispunem, anunță ADEVĂRUL.  „Suntem în curs de pregătire a unui plan economic de repornire. Pe lângă măsurile adoptate, pregătim şi alte măsuri. Prima dată trebuie să vedem de ce resurse financiare dispunem. Până la ora actuală ştim că UE ne va deconta o parte din şomajul tehnic, aproape 600.000 cetăţeni români, şomajul tehnic va continua.

Mai dispunem de 350 milioane euro care vor fi puşi la dispoziţia României pentru decontarea de materiale, echipamente. Din analiza fondurilor, avem capacitatea de a disponibiliza o sumă importantă pentru susţinerea IMM, o sumă de minim 750 milioane de euro. Deocamdată vorbim doar de resurse care sunt disponibile în acest exerciţiu bugetar”, a declarat, la DIGI24, Ludovic Orban.

Investitorii, însă, nu cred în povești: așa-zisele performanțe bugetare cu care se laudă administratorul banilor publici sunt deja penalizate de instituțiile bancare internaționale prin creșterea costurilor de finanțare. Concluzia NAȚIONAL: numai în pielea lui Florin Cîțu să nu te afli în aceste zile, când toată lumea trage de bietul ministru al Finanțelor. Bine, nu ne referim aici cumva la reprezentanții obișnuiți ai mediului de afaceri, că doar aceștia și-au cam luat deja orice gând de la a mai prinde vreun loz câștigător la „tombola” anunțată de Guvern după încetarea procedurii șomajului tehnic. Că uite că nici nu au fost făcute bine plățile și „ajutorul de stat” deja încetează.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*