România acordă sprijin medical Republicii Moldova în scopul limitării efectelor răspândirii COVID-19

România acordă sprijin medical Republicii Moldova în scopul limitării efectelor răspândirii COVID-19

Astăzi, 30 aprilie, o echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Sănătății a plecat în Republica Moldova pentru a completa echipele medicale din țara vecină în lupta împotriva acestei pandemii.

Deplasarea acesteia către localitățile Chișinău, Cahul și Bălți s-a realizat cu mijloace de transport ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Comandamentului Logistic Întrunit din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Echipa de medici și asistenți medicali cu specializări în Anestezie și Terapie Intesivă, Pneumologie, Medicină de Urgență și Medicină Internă va desfășura activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu Covid-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unitățile sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul pentru o perioadă de 15 zile. Echipamentele de protecție pentru echipa medicală vor fi asigurate de IGSU pe întreaga durată a misiunii, acestea constând în combinezoane, măști, mănuși și viziere. Totodată, legătura cu autoritățile responsabile din Republica Moldova si asigurarea logistică vor fi realizate doi ofițeri din cadrul IGSU.

De asemenea, pentru buna desfășurare a activităților, Ministerul Apărării Naționale contribuie cu 10 sisteme de izolare și transport al personalului contaminat cu agenți biologici, echipamente care vor fi donate la finalul misiunii, Republicii Moldova.

La plecarea în misiune, echipa medicală a fost întâmpinată, la Iași, de premierul României, Ludovic Orban, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat.

Acțiunea face parte din ansamblul măsurilor de sprijin întreprinse de Statul Român în cadrul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*