Unul din doi angajaţi români crede că economia trebuie repornită cu orice risc

Unul din doi angajaţi români crede că economia trebuie repornită cu orice risc

Unul din doi angajaţi români crede că economia trebuie repornită cu orice risc şi aşteaptă să se întoarcă la birou în această vară, deşi durata şi gravitatea epidemiei de Covid-19 sunt marcate de un grad ridicat de incertitudine.

Conform unui sondaj BestJobs, jumătate dintre angajaţii români consideră că întoarcerea la birou în această vară este o măsură bună, pentru că economia trebuie repornită cu orice risc. Alţii 28,4% nu văd necesară revenirea la birou pentru că lucrează bine şi de acasă, în timp ce 13,5% consideră încă prea riscantă o astfel de măsură.


De asemenea, mai mult de jumătate dintre respondenţi (57%), care lucrează acum de acasă, se aşteaptă să se întoarcă la birou în lunile mai şi iunie, în funcţie de evoluţia epidemiei de Covid-19 şi de măsurile care vor fi anunţate de autorităţi, iar 8% spun că nu se mai întorc, ci vor continua să lucreze de acasă. Alţi 11,2% dintre intervievaţi consideră că revenirea la birou ar fi lipsită de riscuri abia spre finalul anului, în timp ce 4% văd acest lucru posibil mai degrabă anul viitor.
Printre principalele temeri pe care le au angajaţii odată cu întoarcerea la birou se numără posibilitatea de a lua virusul Covid-19 (49%), dificultăţi în reintegrarea în atmosfera de birou (8%) sau dificultăţi mai mari în comunicarea cu colegii (3,7%). Totuşi, 44,7% dintre respondenţi nu au nicio emoţie în acest sens.

Curăţenie, dezinfectanţi, măşti şi mănuşi

Privind măsurile de precauţie pe care ar trebui să le ia companiile, cei mai mulţi dintre angajaţi spun că ar trebui să existe dezinfectanţi la dispoziţia tuturor (78%) şi să fie împărţite măşti şi mănuşi întregii echipe (68,5%). De asemenea, e necesar să fie curăţate foarte bine birourile în fiecare zi după terminarea programului (65,8%) şi să fie reaşezate birourile astfel încât să fie distanţe mai mari între angajaţi (60,6%). Ei mai cred că e nevoie şi de o modificare a programului de lucru pentru a fi evitate orele de vârf (41,3%), iar la birou ar trebui să vină, în primă fază, doar o parte din angajaţi (37,6%).
În cazul în care compania la care lucrează nu ar lua măsuri de siguranţă, 40,6% dintre angajaţi şi-ar cumpăra singuri materialele de protecţie, 36% ar cere conducerii respectarea normelor, 10% dintre ei susţin că şi-ar da demisia, iar alţi 8% afirmă că şi-ar reclama angajatorul la autorităţi.
Întrebaţi cât de mult cred că va mai dura epidemia de Covid-19, cei mai mulţi dintre angajaţi (34,3%) văd o epidemie ciclică, care va reveni în fiecare primăvară şi toamnă, 27% sunt de părere că va dura mai mult de un an, 21,4% consideră că starea actuală mai durează încă jumătate de an, în vreme ce 17,4% au indicat între o lună şi trei luni.

sursa: http://ziarulfaclia.ro

foto: Fujikura Automotive

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*