Izolarea forțată a dus la creșterea consumului de alcool

Izolarea forțată a dus la creșterea consumului de alcool

Oamenii beau mai mult, în carantină. Din toate țările în care populația e forțată să stea în casă, ca să prevină răspândirea Covid-19, vin semnale ale creșterii consumului de alcool, scrie Business Insider, analizând ultimele studii publicate pe acest subiect.


Consumul de alcool, cauzat de izolarea forțată a crescut, iar cei care suferă de afecțiunile cauzate de abuzul de băuturi alcoolice ajung să aibă probleme grave. Și în România consumul a crescut cu mult.

Potrivit sursei citate, peste jumătate de milion de britanici se confruntă cu efectele alcoolismului. Tratamentul este din ce în ce mai greu de urmat, mai ales că majoritatea celor care participau la întâlniri în cadrul unor grupuri de sprijin recurg acum la sesiuni online.

Experții spun că o parte mare a populației se află în pragul alcoolismului, din cauza consumului tot mai mare de băuturi din timpul pandemiei, Plictiseala, izolarea și anxietatea îi duc pe mulți către dependența de alcool, spun medicii.

Închiderea temporară a barurilor nu ajută foarte mult la remedierea situației. În Marea Britanie vânzările de băuturi alcoolice a crescut cu aproximativ 30% în martie.

Lucrurile stau chiar mai rău în România, potrivit unui raport recent:
– valoarea vânzărilor de băuturi alcoolice a crescut cu 37% în perioada Paștelui
– valoarea vânzărilor pentru bere (+80%), sangria (+69%) și vin (+39%) depășec vânzările de Revelion
– valoarea vânzărilor de alcool pur a crecut cu 360% în a 14-a săptămână a anului 2020.

În lume, anual, trei milioane de decese sunt cauzate de consumul de substanțe alcoolice, iar o treime dintre victimele alcoolismului sunt în Europa. Este continentul cu cea mai mare pondere a consumului de alcool din lume. La nivel mondial, Europa are populația cea mai numeroasă de consumatori de băuturi alcoolice, cele mai multe afecțiuni psihice în rândul acestora și cea mai mare rată de decese cauzate de alcoolism.

Evident că, în acest context, OMS sfătuiește guvernele din țările europene să ia măsuri care să limiteze consumul de băuturi spirtoase.

OMS afirmă că pe lângă reducerea problemelor cauzate de consumul de alcool  în general, ar trebui susținută restricționarea accesului la aceste produse, mai ales în timpul pandemiei provocate de noul coronavirus și în alte situații de urgență, iar relaxarea restricțiilor legate de consumul de substanțe alcoolice ar trebui să fie evitată. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*