Cornel Itu a votat pentru Ziua Tratatului de la Trianon

Cornel Itu a votat pentru Ziua Tratatului de la Trianon

„Miercuri am votat pentru adoptarea Proiectului legislativ al PSD, inițiat de senatorii Titus Corlățean și Nicolae Șerban, care prevede declararea zilei de 4 iunie drept ”Ziua Tratatului de la Trianon” – a transmis deputatul Cornel Itu, prin intermediul unui comunicat de presă.

Inițiatorii acestui proiect au uitat totuși să menționeze faptele istorice: Tratatul de la Versailles (Trianon) este opera marilor puteri victorioase în Primul Război Mondial. Victorie la care România n-a participat, fiind țară înfrântă și necombatantă în ultimul an de război. Ceea ce nu ne-a împiedicat, să ne dăm cobeligeranți cu 24 de ore înainte ca, pe 11 noiembrie 1918, Germania să cedeze.

1 Decembrie 1918 este sărbătoare națională pentru că exprimă voința românilor de a se uni cu țara. „Trianon” e un tratat adoptat în 1920, prin el comunitatea internațională admițând doar, Unirea Transilvaniei cu România. Tratatul stabilea frontierele Ungariei (succesoare a Imperiului Austro-Ungar) cu vecinii săi: Austria, Regatul Serbiei, Croației și Sloveniei, Imperiul Rus, România și Cehoslovacia.

Cu toate aceste minusuri…

„Este o dovadă că Iohannis a spus o enormitate când a susținut că PSD ar vrea să vândă Ardealul! În realitate, parlamentarii PSD sunt atașați valorilor naționale! Astfel de legi nu trebuie să facă obiectul unor dispute electorale, cum a încercat Iohannis să facă cu o săptămână în urmă. Suntem în plină pandemie, iar exacerbarea unor emoții naționale reprezintă un demers iresponsabil la care politicienii trebuie să renunţe pentru a nu crea tensiuni artificiale. Singurul care până acum a creat tensiuni între comunitățile etnice din România a fost președintele Iohannis. Acest discurs iresponsabil este absolut inacceptabil în contextul stării de criză în care ne aflăm” – este opinia deputatului de Cluj, cu referire la evenimentele recent petrecute pe scena noastră politică.

foto: Rador

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*