Bani irosiți pe apa pandemiei!

Bani irosiți pe apa pandemiei!

Aproape în toate orașele țării, primăriile s-au pornit să dezinfecteze străzile, locurile de joacă și scările de bloc, pentru a limita răspândirea coronavirusului. Pentru spălarea străzilor, majoritatea primăriilor folosesc detergent sau apă cu clor și mai rar peroxid de hidrogen. Pentru scările de bloc se folosește peroxid de hidrogen sau alți dezinfectanți în principal pe bază de clor. Organizația Mondială a Sănătății spune că se recomandă folosirea detergenților convenționali pentru curățarea drumurilor, iar în acest moment nu există dovezi în favoarea eficacității igienizării străzilor și a pavajului extern, cu produse chimice dezinfectante sau sanitare. În ceea ce privește folosirea hipocloritului, există informații contradictorii.

Asemenea României, mai multe țări au apelat în această perioadă la pulverizarea de soluții pe străzi, dar se pare că demersul este inutil. Asta au anunțat oficialii Organizației Mondiale a Sănătății.

„Pulverizarea spaţiilor exterioare, cum sunt străzile sau trotuarele, nu este recomandată pentru eliminarea virusului SARS-CoV-2 sau a altor agenţi patogeni pentru că dezinfectantul este inactivat de murdărie.

Chiar şi în lipsa materiilor organice, este puţin probabil ca pulverizarea chimică să poată acoperi corect toate suprafeţele pentru o durată a timpului de contact suficientă pentru inactivarea agenţilor patogeni. În plus, străzile şi trotuarele nu sunt considerate rezervoare de infectare cu COVID-19, iar pulverizarea de dezinfectanţi, chiar şi în exterior, poate fi periculoasă pentru sănătatea umană.

Nu este în niciun caz recomandată pulverizarea de dezinfectanţi asupra persoanelor, acest lucru putând fi periculos fizic şi psihologic şi nereducând capacitatea unei persoane infectate de a propaga virusul prin picături de salivă sau contact”, au transmis cei de la OMS.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*