Turismul european împărțit in zone roșii și verzi este propunerea unor profesori de la Școala de Afaceri ESADE din Spania. Experții Miquel Oliu și Bary Pradelski recomandă etichetarea țărilor din Uniunea Europeană drept „verzi” sau „roșii” pe baza unor criterii omogene care ar trebui determinate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Regiunile cu „etichetă verde” ar deveni parte a unei rețele certificate, în care călătoriile și turismul ar fi considerate sigure și permise. Pe harta dată exemplu de cei doi experți, România apare în categoria zonelor verzi, cu permisiune de călătorie.
De la începutul studiului, cei doi experți, Miquel Oliu și Bary Pradelski recunosc că industria turismului a fost deja afectată de pandemia Covid-19 și o anulare a sezonului estival ar împinge în continuare multe țări europene către o criză economică mai profundă. „Majoritatea țărilor încă se luptă să combată virusul și ne îndreptăm către o vară în care călătoriile internaționale ar putea fi – dacă nu interzise – extrem de descurajate. Astfel de restricții de călătorie vor deteriora suplimentar economiile deja slăbite ale țărilor din sudul Europei, precum Spania sau Italia, deoarece acestea se bazează mai mult pe turism decât țările din nord. Dincolo de efectele directe asupra produsului intern brut (PIB), acest lucru ar putea slăbi și echilibrul fragil din cadrul Uniunii Europene (UE)”, menționează cei doi în raport.
Greenzone cuprinde regiunile unde turismul este permis
Experții au dat un exemplu simplu de cum se poate colabora între zonele cu etichetă verde. „Să luăm în calcul zona Bavaria și insula Mallorca. Dacă autoritățile consideră că aceste zone sunt în siguranță din punct de vedere a răspândirii virusului SAR COV2 atunci li se acordă eticheta verde a UE, ceea ce înseamnă că este sigur să călătoriți între două astfel de zone verzi, la fel cum este sigur să călătoriți între două zone verzi din aceeași țară.”
Pornind de la abordarea pe zonele verzi, cei doi experți propun și o strategie în trei pași:
1. Împărțiți fiecare țară în zone (de exemplu, regiuni, provincii sau departamente). Aceste diviziuni ar putea fi stabilite de fiecare țară independent, deoarece trebuie luate în considerare diferite restricții economice și politice.
2. Etichetați fiecare dintre aceste zone drept roșii sau verzi, cu alte cuvinte dacă virusul este sub control sau nu. Etichetele verzi ar trebui să se acorde după aceleași standarde și tocmai de aceea declararea si monitorizarea acestora ar trebui realizată de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.
3. Greenzone se transformă în rețeaua europeană de tip -zonetravelling, unde călătoria – și deci turismul – este în siguranță și, prin urmare, este permisă.
Experții Miquel Oliu și Bary Pradelski susțin că prin diferențierea între zonele roșii și cele verzi, răspândirea virusului pe întreg teritoriul unui stat este redusă la minimum. Călătoria către și dinspre zonele roșii ar fi limitată doar la deplasările necesare – cum ar fi cea a lucrătorilor cheie – și ar fi implementate rutine rigide de testare. Cum reapariția virusului în rețeaua de călătorie din zona verde ar avea consecințe dăunătoare, este esențial ca etichetele verzi să fie acordate după un control extrem de strict. „Strategia noastră este un șablon și ar putea fi adaptată în funcție de nevoile regionale specifice. De exemplu, poate fi utilă introducerea „etichetei chihlimbar” pentru zonele care prezintă un nivel scăzut de activitate a virusului, dar nu li se permite încă să intre în rețeaua de călătorie din zona verde din cauza unor dovezi insuficiente, punând astfel întreaga rețea în pericol”.
Pentru a demonstra că acest model poate fi salvarea multor zone care se bazau doar pe turism, cei doi experți au dat ca exemplu situația din Mallorca. ” În Mallorca, turismul reprezintă 45% din economie, cu aproape 14 milioane de turiști internaționali pe an, mai ales pe timp de vară. Pentru această insulă, obținerea unei etichetei verzi a UE ar putea fi soluția pentru salvarea economică.”
Datele EUROSTAT arată că turismul intra-UE, din iunie până în octombrie, reprezintă 65% din fluxul anual în Spania, 60% în Italia, 78% în Grecia și 79% în Croația . Pe an, turismul reprezintă 11% din ocuparea forței de muncă și 14% din PIB în Spania, 13% din ocuparea forței de muncă și 12% din PIB în Italia, 26% din ocuparea forței de muncă și 25-30% din PIB în Grecia și 13% din ocuparea forței de muncă și mai mult de 20% din PIB în Croația. „În consecință, asigurarea turismului paneuropean în lunile de vară este probabil cel mai important factor determinant pentru supraviețuirea economică a mai multor țări europene. Credem cu tărie că construirea rețelei europene de călătorie din zona verde este o oportunitate unică pentru UE de a-și demonstra puterea prin crearea unei situații câștigătoare pentru toate țările membre și nu permite ca sezonul de vară să fie victimă a pandemiei”.
Articol publicat pe Funky Travel.
Foto: www.tourism-review.com