Comuna Vad trece prin pandemie fără medic de familie

Comuna Vad trece prin pandemie fără medic de familie

Două comune clujene trec prin pandemic fără medic de familie, iar localnicii sunt nevoiți să parcurgă până la 20 de kilometri pentru a avea acces la servicii medicale. Potrivit unor date ale Direcției de Sănătate Publică a Județului Cluj, serviciile de asistenţă medicală primară sunt oferite de un număr de 351 medici de familie, din care 236 în mediul urban şi 115 în mediul rural (75 comune).


Potrivit DSP Cluj, în două comune nu sunt medici de familie (Ploscoș, Vad) datorită numărului mic de pacienţi înscrişi la medicul de familie, aceștia au plecat din comună. Populația comunei Ploscoș se ridică la 702 locuitori, iar în comuna Vad locuiesc aproximativ 2000 de persoane. „Pacienţii din comuna Ploscoş au rămas înscrişi pe listele de capitaţie ale medicului de familie care are acum cabinetul în Câmpia Turzii (15 km din comuna Ploscoş), iar pacienţii din Vad s-au înscris la cabinetele de medicină de familie din Dej (distanţa 20 km din Comuna Vad).

Asistenţa medicală primară a fost monitorizată în cadrul comisiei mixte CAS Cluj-DSP Cluj-AMF Cluj din care face parte și reprezentantul direcției de sănătate publică, comisie în care s-a analizat și necesitatea asigurării în județ a numărului necesar de medici de familie”, arată DSP Cluj.

În Județul Cluj funcționează patru centre de permanență, din care unul în mediul rural (Comuna Mociu) și trei în mediul urban (două în Cluj-Napoca şi unul în Turda). Centrul de Permanenţă din Comuna Mociu deserveşte șapte comune limitrofe cu o populație de aproximativ 10000 locuitori. „Activitatea centrelor de permanenţă este monitorizată lunar şi trimestrial de coordonatorul centrelor de permanenţă din Direcţia de Sănătate de Publică a Judeţului Cluj, fiind apreciată ca necesară şi eficientă.

Serviciul de Control în Sănătate Publică a verificat controlul condiţiilor igienico-sanitare pentru desfăşurarea acestei activităţi. Numărul de persoane care s-au adresat în aceste centre este de 24466, astfel încât putem considera că, parțial, a scăzut presiunea pentru UPU/CPU și Serviciul de Ambulanţă”, precizează DSP Cluj.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*