Guvernul va trata bolnavii de Covid cu un medicament neavizat UE și importat din Rusia

Guvernul va trata bolnavii de Covid cu un medicament neavizat UE și importat din Rusia

Umifenovirul, denumit comercial Arbidol, este un medicament rusesc pentru gripă care, deși nu este avizat în Uniunea Europeană, a fost inclus de Ministerul Sănătății din România în noul protocol de tratament al pacienților cu forme ușoare și medii de Covid-19.

Decizia Ministerului Sănătății de a recomanda folosirea umifenovirului surprinde, atât  în condițiile în care medicamentul nu exită oficial pe piața din România, putând fi procurat doar din donații, cât mai ales din perspectiva faptului că produsul nu este avizat de Uniunea Europeană, ci doar în țări precum Federația Rusă, Republica Moldova și China. Negăsindu-se în farmacii sau spitale, medicamentul, cunoscut ca Arbidol sub denumirea sa oficială, a fost creat în Rusia în 1890, în 2007 însăși Academia Rusă de Ştiinţe Medicale declarând că efectele Arbidolului nu sunt dovedite ştiinţific. 

În prezent medicamentul poate fi procurat doar din spațiul în care este autorizat, adus în România, de persoane fizice sau juridice, și donat spitalelor pentru a fi administrat. Prin includerea în protocolul terapeutic, se admite, practic, administrarea lui în spitale, fără ca statul să poată achiziționa medicamentul.

De la ruși vine leacul! Via Gigi Becali și Anca Streinu Cercel…

Primele 100.000 de pastile de Arbidol au ajuns în România în aprilie, pe axa Gigi Becali – Anca Streinu Cercel (fiica managerului Institutului Matei Balș) – Rusia, patronul FCSB declarând la Pro X că s-a ocupat personal de comanda și plata medicamentului: „Nu mai cumpăr măști pentru spitale pentru că se ocupă statul de asta. Dar am vorbit din nou cu fata domnului Streinu Cercel și am comandat un medicament care nu mai există. Era foarte bucuroasă că am reușit pentru că nu mai e acest medicament. Se numește Arbidol. L-am comandat și l-am plătit deja. Aduc 100.000 de bucăți din Rusia”.

La fel de interesant ca decizia Ministerului Sănătății de a include în prezent medicamentul în planul național de tratament anti-Covid este și faptul că tandemul Gigi Becali – Anca Streinu Cercel a acționat pentru aducerea în țară a medicamentului în condițiile în care, în țara sa de proveniență, autoritățile de profil declarau că medicamentul are nevoie de o reevaluare pentru a stabili dacă este sau nu eficient în tratamentul celor infectați cu SARS-COV-2.

Mai mult decât atât, potrivit agenției Ria Novosti, la începutul pandemiei, Serviciul Federal Antimonopol al Rusiei a acționat în instanța producătorul medicamentului – compania Otisifarm, invocând publicitatea falsă, după ce publicul a acuzat reclamele radiodifuzate în care preparatul Arbidol era descris drept eficient împotriva coronavirusului.

De asemenea, în Republica Moldova, la începutul lunii martie a anului curent, secretarul de stat Marina Golovaci se ferea să confirme eficiența medicamentului inclus de guvernul român în schemele oficiale de tratament, declarând pentru Sputnik Moldova că ”nu există niciun fel de dovezi certe și studii care ar confirma eficiența lui în tratarea coronavirusului. De aceea, el nu este recomandat în nicio schemă oficială elaborată de către organizațiile internaționale după care noi ne conducem”.

Ce este Umifenovirul, leacul ”minune” de a cărui eficiență se îndoiește chiar și Moscova?

Apărut în atenția opiniei publice după valurile de SARS și gripă porcină, Arbidol este un imunomodulator care nu schimbă radical situația pacienților aflați în stare gravă, dar poate sprijini organismele, în special pe cele tinere, să fie pregătite pentru lupta cu virusul. Are rol adjuvant, dar poate fi folosit și preventiv pentru a evita infecția, speciliștii din China invocând faptul că medicamentul inhibă în fapt replicarea virusurilor, la nivel general, ne neapărat replicarea SARS-COV-2.

În ordinul nr.860 referitor la aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2, Ministerul Sănătății își justifică, culmea, alegerea, prin invocarea tocmai a efectului antiviral general al Arbidolului, spunând că ”umifenovirul are efect împotriva virusurilor gripale și este utilizat în această indicație în Rusia și în China; acțiunea antivirală se bazează pe blocarea pătrunderii virusului în celule (inhibitor de fuziune) și pe efectul imunomodulator. Un avantaj al său este reprezentat de efectele adverse reduse.”

Potrivit Ministerului Sănătății, ”în cadrul epidemiei de infecții cu SARS-CoV-2 din China, umifenovirul a fost utilizat în asociere cu alte virale; Deng L. și col. au constatat că la pacienții cu pneumonii necomplicate în cadrul COVID-19 asocierea umifenovirului (200 mg la câte 8 ore) cu lopinavir/ritonavir a permis debarasarea mai rapidă de virus la nivel nazofaringian și o mai rapidă regresie a modificărilor imagistice pulmonare față de pacienții care au primit monoterapie cu lopinavir/ritonavir.” În atare situație, ”având în vedere rezultatele favorabile comunicate și rata redusă de efecte adverse legate de administrarea sa, spune Ministerul, umifenovirul reprezintă o soluție pentru utilizarea în asociere cu alt antiviral mai dificil de tolerat (lopinavir/ritonavir, remdesivir sau hidroxiclorochină).”

Arbidolul conține aceeași substanță activă cu și Kaletra, medicamentul ce a adus familiei Streinu Cercel un dosar în cercetare la DNA!

Anca Streinu-Cercel este numele sonor de care se leagă apariția Arbidolului în peisajul public național, dacă ar fi să-i dăm crezare lui Gigi Becali. Ilustră fiică a și mai ilustrului său tată, Adrian, Anca Streinu-Cercel este tot medic specializat în boli infecțioase, angajată tot la Institutul Matei Balș, conferențiare la catedra de boli infecțioase a Universității Carol Davila, unde tatăl său este profesor universitar, având doctoratul luat sub coordonarea tatălui, cu care este coautoare și la mai multe lucrări științifice.

Interesant este faptul că legătura dintre Arbidolul în a cărei achiziție este implicată în prezent, conform declarațiilor lui Becali, Anca Streinu Cercel, și Kaletra, medicamentul ce a adus familiei Streinu Cercel un dosar în cercetare la DNA, este, potrivit unui medic infecționist citat ca sursă de către gsp.ro, tocmai substanța activă din cele două medicamente, aceeași, în opinia specialistului citat.

Sursa: https://romanialibera.ro/investigatii/guvernul-va-trata-bolnavii-de-covid-cu-un-medicament-neavizat-ue-si-importat-din-rusia-825378

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*