Guvernul îi îmblânzește pe „paznicii democrației”. Lista publicațiilor și televiziunilor care cer bani de la Guvern

Guvernul îi îmblânzește pe „paznicii democrației”. Lista publicațiilor și televiziunilor care cer bani de la Guvern

Peste șapte sute de publicații (conform listei oficiale), între care televiziuni, ziare, site-uri de știri centrale și locale, s-au înscris pe lista pentru acordarea de bani de la Guvern, după cum rezultă dintr-un raport preliminar publicat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

Practic, aproape toată presa din România s-a înscris, cu excepția câtorva titluri care au anunțat public că nu consideră corect principiul acordării de bani de la guvern, printre care G4Media.ro, Recorder.ro și Newsweek.ro. Din listă lipsesc și două dintre publicațiile din portofoliul lui Adrian Sârbu: Ziarul Financiar și Mediafax.

Majoritatea organizațiilor din presa centrală figurează pe lista Guvernului, dar și sute de publicații locale.

Printre organizațiile media care solicită ajutorul financiar de la Guvern se numără Antena 3, Antena Group, B1 TV, Pro TV, Kanal D (Dogan Group), Digi24 (RCS, RDS), Realitatea TV (Realitatea Media), Libertatea (Ringier Romania), Adevărul Holding, Evenimentul Zilei (Editura Evenimentul și Capital), News.ro, Profit.ro, Click, Can Can, Revista 22,   DC News.ro, HotNews.ro (Media Bit Software), Ziare.com, Vice, Europa FM, Rock FM, Radio Guerilla.

Unele  companii media, cum ar fi Realitatea, s-au înscris cu zeci de titluri luate pe numele fiicei patronului, Sonia Păcuraru, în speranța că vor lua mai mulți bani de la Guvern.

Și Radu Budeanu s-a înscris cu șase titluri (Cancan, Prosport, Gandul, CSID.ro, Descopera.ro si Go4it.ro) iar Bogdan Chireac cere bani pentru 4 site-uri: DCNews, DCBusiness, DCMedical si DefenseRomania.

Organizațiile media controlate de familia Voiculescu s-au înscris și ele cu mai multe titluri: Antena 3, Antena 1, Antena Stars, antena3.ro.

Din cele peste 700 de organizații media, cele mai multe sunt televiziuini, radiouri și site-uri de știri locale.

”Având în vedere numărul mare de solicitări cu documentație incompletă, termenul de depunere va fi prelungit prin act normativ, cu 10 zile, astfel încât să fie posibilă completarea documentației conform prevederilor legale”, se arată într-un anunț al Secretariatului General al Guvernului.

Vezi aici lista integrală

Context:

Ordonanța de urgență 63 reglementează modul în care guvernul va aloca 200 de milioane de lei pentru ajutarea presei sub forma unei campanii publicitare pe tema coronavirusului.

OUG publicat în Monitorul Oficial prevede categoriile de beneficiari (tv, radio, ziare tipărite, publicații online, panotaj stradal) și cum se vor împărți sumele, urmând ca televiziunile să primească 55% din suma totală, plus diverse procente din suma alocată publicațiilor online, prin intermediul site-urilor respectivelor posturi tv.

Proiectul nu prevede însă că beneficiarii trebuie să demonstreze că au avut de suferit de pe urma crizei, ceea ce înseamnă că ar putea primi acest ajutor și instituții media care nu au pierderi de venituri în această perioadă. (Detalii aici)

G4Media.ro a anunțat public că nu susține principiul banilor acordați presei direct de guvern, ajutor de stat mascat sub forma campaniei de informare, și că nu va solicita, în consecință, publicitate guvernamentală. G4Media.ro susține cel mult aplicarea unor soluții de natură fiscală care pot ajuta întreaga industrie media, fără discriminare.

Sursa: G4Media.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*