Frontierele se redeschid progresiv în UE. România stă pe loc.

Frontierele se redeschid progresiv în UE. România stă pe loc.

Între închideri intempestive şi redeschideri de la caz la caz, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au acţionat în mod diferit în gestionarea frontierelor în contextul epidemiei de COVID-19, relevă France Presse într-o sinteză citată de Agerpres. O parte dintre ele, între care Franţa, Germania şi Austria, se străduiesc totuşi să ridice în mod coordonat la 15 iunie restricţiile de circulaţie instituite pentru a stopa propagarea noului coronavirus.

Frontierele externe ale UE rămân închise cel puţin până la 15 iunie. Parisul a evocat joi o posibilă redeschidere a acestora la 1 iulie, cu adaptarea restricţiilor pentru călători provenind din ţări mai expuse.

Germania a instituit de la 16 martie controale la frontierele cu o parte din vecinii săi, între care Franţa, Elveţia şi Austria, revenind ulterior la mai multă coordonare în problema frontierei. Mai la est, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Lituania, Ungaria, Bulgaria şi România şi-au închis de asemenea frontierele.

Austria cere un test negativ pentru COVID-19 sau, în lipsa acestuia, o carantină de 14 zile pentru orice persoană care intră pe teritoriul său. Această condiţie ar urma să fie ridicată la 15 iunie, cu excepţia Italiei şi Sloveniei.

Piloţii, camionagii, personalul medical, rezidenţii permanenţi şi persoanele care au prezentat motive familiale imperioase au continuat în cea mai mare parte să circule fără probleme.

Un regim special a fost de asemenea instituit, cu zboruri charter şi trenuri speciale, pentru lucrătorii sezonieri şi îngrijitorii de persoane din Europa de Est angajaţi în Germania, Austria şi Regatul Unit.

Ucrainenii angajaţi în Polonia, în special în agricultură, încep de asemenea să revină. Grecia, care întrerupsese toate legăturile navale cu Italia, a făcut o excepţie pentru rulote.

Unele state membre autorizează de asemenea tranzitul spre alte ţări, aşa cum face Spania pentru rulotele franceze revenind din Maroc. Italia, una dintre ţările cele mai afectate de pandemie, îşi va redeschide frontierele pentru turiştii din UE începând din 3 iunie.

Germania, Franţa, Austria şi Elveţia intenţionează să-şi redeschidă frontierele la 15 iunie, la fel ca Bulgaria, Grecia şi Serbia. Polonia ar putea să facă şi ea acest pas la aceeaşi dată. Estonia, Letonia şi Lituania au instituit în schimb de la 15 mai o „bulă baltică” în interiorul căreia cetăţenii lor circulă liber.

Estonia a anunţat, de altfel, joi o redeschidere totală a frontierelor sale pentru cetăţenii UE şi cei din Regatul Unit cu începere de la 1 iunie. Spania va aştepta 1 iulie pentru a renunţa la carantina impusă turiştilor străini, în timp ce România nu s-a pronunţat încă pentru niciun fel de redeschidere, notează AFP.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*