Tunelurile de dezinfecție pentru școli, sunt contraindicate de INSP

Tunelurile de dezinfecție pentru școli, sunt contraindicate de INSP

Tunelurile de dezinfecție pentru elevi, montate în zeci de școli și recomandate prin Ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației, sunt contraindicate de Organizația Mondială a Sănătății și chiar de Institutul Național de Sănătate Publică, din subordinea Ministerului Sănătății, potrivit unui comunicat dat de instituție.

Deciziile luate de autoritățile locale, inclusiv banii cheltuiți pentru instalarea amintitelor tuneluri s-au bazat pe Ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației prin care au fost stabilite măsurile obligatorii în școli, pentru perioada de pregătire și de examene. În ordin tunelurile de dezinfecție sunt opționale:

În acest timp, primăriile din zeci de orașe, din toată țara, au cumpărat sau cumpără încă, tuneluri dezinfectante (unele chiar dotate cu lămpi UV-C), conform informațiilor disponibile pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Firmele care confecționează aceste tuneluri admit că dispozitivele lor n-au nici o bază științifică. În procesul de fabricație, fie s-au documentat de pe internet, fie s-au luat unii după alții. Cu toate acestea, abia fac față comenzilor!

Tunelurile de dezinfecție constituie un risc pentru populație.

”Utilizarea dezinfectaților de uz extern este strict limitată pentru suprafețe. Generarea aerosolilor acestor substanțe conduce la iritații la nivelul căilor respiratorii, conjunctivelor și tegumentului, precum și la efecte sistemice. Nu este permisă ingestia sau utilizarea lor externă, raportul risc beneficiu fiind net în favoarea riscului. Nu există până în prezent nici un studiu disponibil care să ateste eficacitatea pentru populație a metodei de dezinfecție externă cu ajutorul tunelului de dezinfecție.

Utilizarea atât pentru populația generală, cât și pentru personalul medical a tunelurilor de dezinfecție, ce utilizează substanțe dezinfectante doar de uz extern, reprezintă un risc de sănătate publica fără beneficii dovedite științific,” potrivit forului internațional.

”Pulverizarea persoanelor cu dezinfectați (cum ar fi într-un tunel, poartă sau cameră) nu este recomandată în niciun caz. Această practică poate fi dăunătoare fizic și psihologic și nu reduce capacitatea unei persoane infectate de a răspândi virusul prin picături (salivă sau secreții nazale) sau contact. Efectul toxic al pulverizării de substanțe chimice, cum ar fi clorul, pe persoane, poate duce la iritații la nivelul ochilor și pielii, bronhospasm cauzat de inhalare și efecte potențiale gastro-intestinale, cum ar fi greața și voma”, potrivit OMS.

Nici Institutul Național de Sănătate Publică, aflat în subordinea Ministerului Sănătății, nu recomandă aceste tunele.

”Pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți nu este recomandată în nici un caz. Această practică poate fi dăunătoare și nu reduce capacitatea unei persoane de a răspândi virusul. Pulverizarea de substanțe chimice precum clorul poate duce la iritații la nivelul ochilor și pielii, bronhospasm cauzat de inhalare și efecte potențiale gastro-intestinale precum greața și voma,” se arată în comunicatul INSP.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*