Astăzi începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Astăzi începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Dintre cele patru posturi mari stabilite de Biserica Ortodoxă într-un an, cel al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este singurul care nu are o durată bine stabilită.

Pe 29 iunie este sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Biserica a fixat o perioadă de postire înainte de această dată, o perioadă care diferă de la un al la altul. Anul acesta, Postul Sfinţilor Apostoli începe luni, 15 iunie.

Ca regulă generală, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este stabilit în funcţie de data Paştilor şi începe, în ziua de luni după Duminica Tuturor Sfinţilor (prima duminică după Rusalii). De aceea, durata acestei perioade de postire este variabilă. Conform Pascaliei Bisericii Ortodoxe Române, Postul Sfinţilor Apostoli poate varia între 28 de zile, atunci când Paştele cade pe 4 aprilie, până în situaţia în care poate fi desfiinţat, atunci când Paştele este prăznuit după data de 1 mai.

Deoarece au fost cazuri când postul a ţinut doar câteva zile, în anul 2015, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a luat hotărârea, menţionată în Anuarul Liturgic şi Tipiconal, că începând cu anul 2017, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel trebuie să aibă măcar 7 zile chiar dacă, în baza calculelor Pascaliei, el ar dura mai puţin de o săptămână. Biserica explică această decizie, care modifică o tradiţie de secole, prin faptul că oamenii (credincioşii) trebuie să aibă un timp mai lung pentru a se putea spovedi şi împărtăşi, precum şi pentru a se pregăti spiritual pentru această sărbătoare.

Postul Sfinţilor Apostoli este un post considerat uşor de către creştini deoarece în fiecare sâmbătă şi duminică este dezlegare la peşte, vin şi ulei. Dezlegarea la peşte există şi luni, marţi şi joi dacă este serbat un sfânt cu doxologie mare şi cu cruce neagră în calendar, iar când o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri se dezleagă la untdelemn şi vin.

Sursa: adev.ro/qbw4wo

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*