Afacere cu măști, în valoare de 76 de milioane lei

Afacere cu măști, în valoare de 76 de milioane lei

Site-ul G4media.ro scrie vineri că firma de la care statul român va cumpăra 115 milioane de măști medicale este controlată în acte de canadianul Michael Danny Topolinski. Firma se numește Naguma Medical Supply, parte a grupului InteRo.

Până ca firma sa să fie selectată de Ministerului Sănătății ca să ofere contra cost 115 milioane de măști faciale, Michael Danny Topolinski era cunoscut în România drept omul care reprezintă în acte offshore-urile și srl-urile care au speculat imobiliar terenurile unor companii bucureștene ca Vulcan, Dacia Textila și Aversa. Numai din vânzarea a jumătate din terenul de la Vulcan – 5,2 hectare -, Topolinski a scos o sumă de 23 de milioane de euro, conform profit.ro.

Afacerea lui Topolinski cu Ministerul Sănătății, pe scurt, rezumată de G4media.ro

  • Pe 9 aprilie, canadianul anunță că va aduce milioane de măști faciale în România, măștile sunt aduse cu aeronave Blue Air.
  • Pe 29 mai, Ministerul Sănătății lansa o licitație de 115 milioane de măști chirurgicale.
  • Pe 12 iunie, Ministerul Sănătății anulează licitația.
  • Tot pe 12 iunie, Ministerul Sănătății lansează din nou licitația doar că acum se introduce un mic amănunt: măștile chirurgicale sunt de fapt ”măști faciale cu uz medical”. Fix produsele pe care le cumpărase din aprilie Topolinski. Printre condițiile desemnării câștigătorului (cu o pondere de 30%) se precizează și faptul că măștile trebuie predate într-o săptămână, Topolinski având deja produsele încă din aprilie
  • Pe 24 iunie, Naguma Medical Supply este anunțată ca fiind firma care va trebui să asigure între 115 milioane de măști pentru Ministerul Sănătății. Societatea va primi 76 de milioane de lei, fără TVA, rezultând un preț de 0,68 de lei per mască facială.

Anunțul Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății a anunțat miercuri că a finalizat achiziția măştilor de protecţie pentru familiile și persoanele defavorizate, explicând: „Conform Ordonanței de Urgență aprobată de Guvernul României, achiziția măștilor de protecție a fost realizată prin procedura de negociere fără publicare prealabilă în condițiile prevăzute de legislația în vigoare și în baza necesarului realizat de către autoritățile publice locale”.

„În urma finalizării achiziției, vor fi achiziționate 115 milioane de măști în valoare de 73 600 000 lei fără TVA, cu un preț unitar de 0,68lei fără TVA/mască. Măștile de protecție vor fi transportate direct la direcțiile de sănătate publice în termenul maxim de până la 7 zile și vor fi distribuite beneficiarilor de către autoritățile publice locale cu ajutorul asistenților medicali comunitari și ai mediatorilor sanitar.

Fiecare persoană eligibilă va primi un număr de 50 măști de protecție. Vor beneficia de acest sprijin, aproximativ 2 300 000 de persoane”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*