Într-o singură lună, pandemia ne-a costat 12 miliarde de lei

Într-o singură lună, pandemia ne-a costat 12 miliarde de lei

Facilităţile fiscale şi cheltuielile făcute pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 au afectat serios bugetul statului, al cărui deficit a crescut, într-o singură lună, cu peste 12 miliarde lei.

Datele anunţat la acest sfârşit de săptămână de Ministerul Finanţelor Publice arată că, după primele cinci luni ale acestui an, deficitul bugetului de stat a urcat la 3,59% din Produsul Intern Brut (PIB), până la 38,84 miliarde lei, faţă de un deficit de “numai” 26,82 miliarde lei (2,48% din PIB) consemnat în primele patru luni. Pentru comparaţie, în perioada similară a anului trecut, deficitul era de 14,7 miliarde de lei (1,4% din PIB).


Ministerul explică creşterea deficitulului, pe partea venituri, de evoluţia nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-mai, din cauza amânării plăţii unor obligaţii fiscale pe perioada stării de urgenţă şi de alertă (11,7 miliarde de lei), de majorarea cu 2,26 miliarde de lei a restituirilor de TVA, precum şi de bonificaţiile acordate pentru plata la scadenţă a impozitului pe profit şi a celui pe veniturile microîntreprinderilor (0,25 miliarde de lei).

Pe partea de cheltuieli, s-a înregistrat o creştere a cheltuielilor de investiţii (cu 3,43 miliarde de lei) şi plăţi generate de epidemia de COVID-19 (circa 3,83 miliarde de lei). Veniturile au fost de 119,59 miliarde de lei, în scădere cu 3,4% faţă de cele din perioada similară a anului anterior.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*