A început înscrierea elevilor în învățământul profesional dual

A început înscrierea elevilor în învățământul profesional dual

Prima etapă pentru înscrierea elevilor în învățământul profesional dual a început luni, pe 29 iunie și durează până pe 3 iulie, apoi continuă în perioada 6-7 iulie 2020, potrivit calendarului admiterii. În județul Cluj, există 1306 locuri pentru cei care doresc să obțină o calificare.

Din cauza situaţiei speciale din acest an şcolar, cauzată de criza sanitară COVID 19, opţiunile elevilor pentru o unitate de învăţământ care are ofertă pentru învăţământul profesional şi calificările din oferta acesteia se completează de către candidaţi asistaţi de diriginţi/ cadrele didactice din unitatea de învăţământ gimnazial la care elevul a făcut clasele V-VIII, pe baza unei programări pe zile şi ore a tuturor elevilor.

Înscrierea candidaţilor la unităţile de învăţământ pentru care au optat se realizează numai de către unităţile de învăţământ gimnazial prin transmiterea electronică la unităţile de învăţământ care au ofertă pentru învăţământul profesional a fişelor de înscriere a candidaţilor, însoţite de foile matricole. Candidaţii nu se prezintă şi nu depun personal documentele de înscriere la unităţile de învăţământ profesional pentru care optează.

Învățământul profesional în sistem dual a fost introdus în România în urmă cu aproximativ cinci ani ca în urma crizei de meseriași care a apărut după ce în anul 2009 au fost închise școlile profesionale, motiv pentru care și în prezent angajatorii se confruntă cu o lipsă acută de meseriași.

Practic, acest tip de învățământ are scopul de a livra forța de muncă necesară angajatorilor și se face pe baza solicitării operatorului economic.

La rândul lui, angajatorul se implică în tot ce înseamnă școlarizarea ta, îți asigură practica și, în plus, îți oferă și o bursă. Iar avantajul tău este că vei lucra exact acolo unde vei face practica de specialitate.

Învățământul dual oferă diverse beneficii pentru elevi precum bursă de la stat, bursă suplimentară în funcție de performanță, cazare, masă, transport, materiale suplimentare de studiu, posibilitatea de a face un stagiu de practică în cadrul companiei cu care are parteneriat liceul.

Cât despre durata studiilor într-o astfel de școală, aceasta este de trei ani, perioadă în care îți poți obține o specializare și te poți angaja în compania la care ai făcut practică.

sursa: monitorulcj.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*