De la Pintic, la Montreal, pentru Mona Ciciovan „totul pornește dinspre culoare”

De la Pintic, la Montreal, pentru Mona Ciciovan „totul pornește dinspre culoare”

În cariera didactică  am predat matematica și la Școala Pintic, municipiul Dej, județul Cluj, în perioada 1980-1984, iar apoi, timp de cinci ani, 1984-1989 am fost directorul Școlii Ocna Dejului. La Pintic am întâlnit elevi buni la matematică (fosta mea elevă, Maria Ciciovean, căsătorită Gângă, la care i-am fost și diriginte, a devenit profesoară de matematică). Printre elevii care au îndrăgit matematica , de la Pintic, s-a numărat și Mona Mariana Ciciovan. Era o elevă foarte bine educată (i-am cunoscut personal și părinții) și era pasionată de matematică și  desen. De altfel M.M. Ciciovan a studiat contabilitatea, dar s-a afirmat puternic în domeniul artelor plastice.

            Recent am aflat cu mare bucurie că fosta mea elevă de la Școala Pintic, Mona Mariana Ciciovan este o artistă din Montreal apreciată în întreaga lume. Artista mi-a trimis înregistrarea unui interviu pe care l-a acordat unui post de televiziune din Montreal în 24 august 2018. Din acest interviu am aflat parcursul vieții artistei. După plecarea din țară ,M.M. Ciciovan a obținut o diplomă în artele plastice la Universitatean din Montreal și o licență în domeniul artelor vizuale și a mass-media (B.F.A.) la Universitatea Quebec  din Montreal  (UQAM).

            Prin creațiile artistice realizate în ultimii 20 de ani, M.M. Ciciovan a dobândit nu numai statutul de reprezentant de frunte al artei contemporane canadiene, dar și o unanimă recunoaștere internațională.

Picturile sale au participat la expoziții individuale și de grup și sunt prezente în colecții publice și private nu numai în Canada, dar și la New York, Washington,Boston, Miami, Paris, Madrid,Nassau, București, Cluj-Napoca.Profesorul și mentorul artistei, Antoine Pentsch spunea :”Undeva între abstracție și figurație, realism și imaginație, picturile Monei Ciciovan dau un înțeles metaforic și poetic peisajului urban. Lucrările sale de artă se caracterizează printr-o mare libertate de execuție, prin improvizație și spontaneitate. Echilibrul și structura rămân totuși foarte prezente:geometria,elementele arhitecturale, jocul oglinzilor și imaginilor duble sau efectul justapoziției diferitelor perspective într-o singură imagine, sunt o constantă în munca ei, indiferent de tehnica utilizată.Culoarea și lumina nu evocă numai forma, ci apar în primul rând energia și vibrațiile imaginii.”

            Pentru a atinge aceste culmi ale creației artistice, M.M. Ciciovan a beneficiat și de sprijinul familiei:soțul și cele două fiice. Un lucru inteligent și de maximă utilitate cred că este cel proiectat de fiica artistei, Roxana și anume magazinul online Espace Mara. Espace Mara a devenit, din 2017 un spațiu generos de creație pentru M.M. Ciciovan, dar anual, în luna iunie, studioul spațios și luminos primește destinația unei expoziții , unde doritorii pot admira pe viu creațiile artistei. Aici M.M. Ciciovan a realizat seriile de picturi devenite celebre :Joy of Living, Mirage, Universuri paralele.Concomitent fiica Roxana a creat magazinul online și platformele sociale menite să faciliteze accesul iubitorilor de artă la creațiile artistei. M.M. Ciciovan mi-a scris că , deși locuiește departe de țară, cu sufletul a rămas întotdeauna la meleagurile natale. Artista nu și-a uitat nici țara . Întotdeauna este mândră că este româncă și nu uită să precizeze acest lucru.

            Să ne bucurăm și să ne mândrim și noi cu celebra artistă M.M. Ciciovan, care a studiat și a muncit până a ajuns în elita mondială a artelor plastice.

Prof. Gheorghe Giurgiu

„Totul pornește dinspre culoare”

În 1999, cu un an înainte ca mileniul să se schimbe, Mona Ciciovan își schimba destinul aterizând la Montréal cu câteva bagaje și o grămadă de visuri. Lăsa în urmă satul copilăriei, Pintic, în al cărui praf învățase să deseneze și ai cărui copaci aveau să rămână, pentru ea, ca niște stâlpi ai memoriei.După studii în arte plastice la Université de Montréal și la UQAM, Mona Ciciovan rezistă tentației de a intra în învățământ și hotărăște să se dedice în întregime pasiunii ei pentru pictură. Două decenii mai târziu, a venit momentul bilanțului sub forma unei expoziții personale care-i reface traseul artistic, ilustrând fiecare etapă importantă a creației sale.

Expoziția Retrospective a Monei Ciciovan a fost prezentată la POP UP Gallery (4152 St-Denis) de Queens of Art, o tânără agenție specializată în organizare de expoziții și evenimente artistice fondată de Roxana Pașca și Natalija Jeremic. Vernisarea expoziției a avut loc Deschiderea oficială a expoziției a avut loc în zilele de 7 și 8 iunie 2019.

Redăm mai jos interviul acordat de Mona Ciciovan, Simonei Plopeanu și publicației canadiene „Pagini românești”, împreună cu felicitările noastre, chiar dacă a trecut deja un an de la vernisarea expoziției personale din Montreal.

Foto: Mona Ciciovan/facebook

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*