Premierul Florin Cîţu, despre redeschiderea școlilor: „Nu pot să mă antepronunţ. Până mâine vom avea mai multe informaţii”

Premierul Florin Cîţu, despre redeschiderea școlilor: „Nu pot să mă antepronunţ. Până mâine vom avea mai multe informaţii”

Premierul Florin Cîţu spune că marţi, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, va fi luată decizia cu privire la redeschiderea școlilor din 8 februarie, iar până atunci nu se poate „antepronunța”. „Din ce vedem, evoluţia (epidemiologică -n.r.) este constantă, nu avem o îmbunătăţire fantastică de acum două săptămâni, dar nu avem nicio înrăutăţire”.

Florin Cîțu a mai spus că marți, 2 februarie, autoritățile vor avea toate informaţiile privind evoluția cazurilor de COVID-19 în România, iar pe baza acestora vor lua decizia privind redeschiderea școlilor, conform Hotnews.ro

„Nu pot să mă antepronunţ. Până mâine vom avea mai multe informaţii. Din ce vedem, evoluţia este constantă, nu avem o îmbunătăţire fantastică de acum două săptămâni, dar nu avem nicio înrăutăţire, deci suntem oarecum pe un platou.

Dacă până mâine vor apărea şi alte informaţii, vom vedea ce decizie luăm împreună cu domnul preşedinte în ceea ce priveşte şcolile”, a declarat Florin Cîţu.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat, duminică seară, la Digi 24, că vor fi 4 situații în care va fi posibil în continuare scenariul hibrid, dacă vor fi redeschise școlile:

1. Elevii au contraindicații medicale pentru prezență fizică, au vulnerabilități. Ei vor face în continuare online.

2. Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate ca atare. Pentru aceștia, învățământul va fi în continuare online.

3. Elevii prezintă simptome. Recomandarea „apăsată” a Ministerului Sănătății, dar și a Ministerului Educației este să rămână acasă.

4. Profesorii prezintă vulnerabilități sau simptome. Profesorul stă acasă și se va face predare-învățare online.

În 14 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că, din 8 februarie, majoritatea şcolilor ar urma să se redeschidă, dar o decizie finală va fi luată în 2 februarie. El spunea că se revine la sistemul în care se ţine cont de evoluţia pandemiei de COVID-19, adică de rata de infectare, în fiecare localitate.

Klaus Iohannis preciza atunci că în localitățile care se încadrează în „scenariul verde”, toate școlile ar urma să se redeschidă fizic, în localitățile care se încadrează în „scenariul galben” vor merge la școală elevii din ciclul primar și cei din clasele a VIII-a și a XII-a, precum și copiii de grădiniță. Dacă localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă fizic la cursuri copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.

Ce înseamnă că o localitate se află în scenariul verde, galben sau roșu?

Scenariul verde – rata de infectare între 0 și 1,5 la mia de locuitori

Scenariul galben – rata de infectare între 1,5 și 3 cazuri la mia de locuitori

Scenariul roșu – rată de infectare peste 3

Conform datelor transmise duminică de Grupul de Comunicare Strategică, Timiş rămâne singurul judeţ în scenariul roşu, incidenţa cazurilor menţinându-se la acelaşi nivel ca în ziua precedentă – 3,2 cazuri la mia de locuitori.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*