Duminică, 31 octombrie 2021, Parohia Ortodoxă „Sfânta Treime” din Dej a fost gazda unui eveniment istoric. Începând cu ora 9:30, un sobor de preoți, sub protia Părintelui Protopop Ioan Buftea au oficiat Sfânta Liturghie în locașul sfințit anul acesta de trei ierarhi ai Bisericii noastre.
La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Protopop a rostit un cuvânt de învățătură, pornind de la pericopa evanghelică ce se citește în duminica a 22-a după Rusalii, a Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr. Tema centrală a meditației scripturistice a fost nepăsarea. Cu acest prilej, Sfinția Sa a arătat cât de importante sunt stările pe care un om le trăiește în această viață, subliniind valențele lor veșnice:
„Această stare care pustiește sufletul omului trebuie alungată din viața noastră! E adevărat că lipsa timpului aduce o stare de oboseală, ce adeseori culminează în stare de nervozitate. E important să conștientizăm care sunt sentimentele și trăirile noastre, pentru că acesta este primul pas în depășirea lor. (…) Iar pentru a contracara aceste stări, putem încerca să ne gândim și la cei de lângă noi. Te împlinești în măsura în care te dăruiești celor din jur.”
În continuare, părintele Ioan Buftea a arătat că, prin altruism, soarta unui om ca bogatul nemilostiv din pericopa evanghelică poate fi schimbată: „Ați auzit astăzi care a fost soarta omului nepăsător, egoist și neglijent cu cei din jurul lui. Ce putem face noi pentru a evita un astfel de deznodământ tragic? Să fim altruiști și să încercăm să ne raportăm curat, cinstit, la lucrurile pe care Dumnezeu ni le oferă în viața aceasta; nu stăpâni pe ele, ci buni chivernisitori.”
La finalul slujbei a urmat instalarea noului preot paroh, părintele Nicolae Muntean, cel care, în urma concursului organizat de Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a ocupat acest post.
Cu acest prilej, părintele Ioan Buftea, în calitate de Protopop, a evocat activitatea vrednicului părinte Teodor Mureșan, fostul preot paroh, cel care, din 1999 a păstorit această comunitate alături de părintele Ioan Câmpean. Retragerea părintelui Teodor din activitate are loc după o slujire de 47 de ani la altarul Bisericii, timp în care, împreună cu vrednici enoriași a ridicat 3 biserici și o casă parohială. Pentru întreaga sa activitate, cu prilejul sfințirii acestui locaș de cult a fost distins cu Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție din Biserica Ortodoxă Română.
În mod simbolic, așa cum este tradiția, i-au fost înmânate noului paroh Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și o cheie, iar apoi au urmat luările de cuvânt. Astfel, Părintele Nicolae Muntean și-a exprimat mulțumirea față de toți cei prezenți și s-a prezentat în fața comunității, iar Părintele Teodor Mureșan l-a felicitat pe noul paroh, dorindu-i frumoase realizări pe plan pastoral-administrativ.
Părintele Nicolae Muntean este absolvent al Seminarului Teologic Ortodox și al Facultății de Teologie din Cluj-Napoca, unde a obținut și titlul academic de Doctor în Teologie, la catedra de Misiologie, sub îndrumarea Pr. Prof. Univ. Dr. Valer Bel. Hirotonit în anul 2013, Preacucernicia Sa a păstorit Parohia Cutca, unde a ridicat o frumoasă casă parohială, iar apoi a ocupat, prin concurs, postul de preot slujitor la Parohia „Sfântul Nicolae” din Gherla. Începând cu data de 31 octombrie 2021este preot paroh al Parohiei „Sfânta Treime” din municipiul Dej.
Parohia Ortodoxă Dej III a fost înfiinţată la data de 18 februarie 1995. Noul lăcaș de cult, situat în cartierul dejean Dealul Florilor, pe strada Unirii, nr. 1 D, cu hramul „Sfânta Treime”, a fost construit între anii 1998-2021, în timpul păstoririi preoților: Ioan Câmpean (paroh în perioada 1995-2004) și Teodor Mureșan (paroh din 2004-2021).
(Protopopiatul Ortodox Dej)