La finalul lunii martie, România trece la ora de vară.
Trecerea la ora de vară se va face în ultimul weekend din luna martie, în noaptea de 26 spre 27 martie 2022, când ceasurile se dau înainte cu o oră, ora 3.00 devenind ora 4.00.
În România, schimbarea orei a fost introdusă prima dată în anul 1932.
În 1979, România a semnat Convenția fusurilor orare, iar în 1997, prin ordonanță guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în țările UE.
La nivelul Uniunii Europene, trecerea la ora de vară se face similar în toate statele, în aceeași zi.
Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.
Unii specialiști consideră că schimbarea orei poate avea consecințe negative din punct de vedere al sănătății pe termen lung.
Mai mult, experții în domeniul medicinei susțin că schimbarea orei poate afecta organismul, în sensul că o persoană are nevoie de una sau două săptămâni până când organismul se obișnuiește cu noul fus orar.
De asemenea, schimbarea rutinei și a orelor de somn pot declanșa oboseală, insomnii, nervozitate, dureri de cap, dureri musculare, amețeală, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare sau modificarea apetitului.