Se scumpeşte ROVINIETA. Noile TARIFE, propuse de Ministerul Transporturilor.

Se scumpeşte ROVINIETA. Noile TARIFE, propuse de Ministerul Transporturilor.

Guvernul pregăteşte scumpirea rovinietei. Taxa de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România va creşte pentru autovehiculele de transport marfă, cu cel puţin 80%, potrivit unui proiect al Ministerului Transporturilor.

În document se motivează că “așa cum reiese din alin. (2) al art. 10a al Directivei, coroborat cu data publicării Comunicării, 18.02.2014, tariful de 12 euro/zi trebuia aplicat începând cu data de 01 martie 2014. Modificările constau în majorarea tarifului zilnic la 12 euro, netranspus nici până în prezent și recalcularea tarifelor pentru celelalte perioade de valabilitate.

În prezent, din cauza netranspunerii tarifului zilnic de 12 euro, există riscul deschiderii procedurii de infrigement împotriva României.

În acest context, considerăm imperios necesar și oportun modificarea anexei nr. 1 la Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 prin transpunerea noilor valori ale tarifelor de utilizare, fiind astfel respectate prevederile Directivei atât asupra nivelului tarifelor cât și asupra proporției dintre acestea”.

De exemplu, pentru vehicule de transport marfă cu masa mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone, noul tarif creşte de la 4 euro pe o zi la 12 euro pe o zi. Pe 12 luni, pentru aceeași categorie, tarifele cresc de la 320 de euro la 600 de euro.

Rovinieta se cumpără în lei, la cursul de schimb al zilei comunicat de Banca Naţională a României (BNR) la data cumpărării. Cei care circulă cu maşini înmatriculate în alte state cumpără rovinieta în valută liber convertibilă la echivalentul tarifului exprimat în euro sau în lei, la cursul de schimb BNR al zilei cumpărării.

ziare.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*