Bătălie politică pe sacii cu făină!

Bătălie politică pe sacii cu făină!

Politicienii caută soluții „politice populiste” de moment, prin care să câștige o precară bătălie de imagine, în contextul în care specialiștii se arată îngrijorați mai mult de viitor decât de prezentul imediat.

Astfel, intenţia autorităţilor de a plafona preţurile nu este văzută cu ochi buni de economişti, aceştia avertizând că va duce la dispariţia alimentelor, pentru că producătorii nu vor fi stimulaţi să scoată pe piaţă cantităţi mai mari la preţuri mici, ceea ce va stimula specula.

„Să nu ajungem să ne facem mai mult rău decât Coronavirusul. Cel mai mare rău pe care ni-l putem face în perioada asta este plafonarea preţurilor. Acum alimentele şi bunurile se găsesc în magazine. Chiar dacă unii au golit rafturile, producătorii le-au umplut la loc. Dacă se plafonează preţurile, nu vom mai găsi deloc alimente sau le vom găsi doar pe piaţa neagră la preţuri şi mai mari”, susţine economistul Claudiu Năsui, citat de ADEVĂRUL. Acesta a explicat că „preţul este doar un mesager”, care ne spune cât de cerut este un bun/serviciu faţă de cât de disponibil e.

PSD, prin vocea liderului deputaților Alfred Simonis, a cerut Guvernului să plafoneze prețurile la alimentele de bază, precizând că partidul are pregătit un proiect de lege, care va fi adoptat în regim de urgență, în cazul în care Guvernul nu ia măsurile ce se impun, anunță COTIDIANUL. „Dacă nu o va face astăzi, PSD are pregătit și va depune un proiect de lege, pe care îl vom adopta în regim de urgență, prin care să plafonăm prețurile la alimentele de bază, medicamente și produse sanitare. Dar nu la valoarea lor de astăzi, ci la media prețurilor din ultimele 3 luni. În plus, speculanții trebuie să plătească foarte dur pentru faptele lor!”, a scris Alfred Simonis, pe Facebook.

În acest context al bătăliei pentru „plafonare”, reprezentanții industriei de morărit și panificație au o veste extrem de proastă pentru românii care și-au făcut depozite acasă cu făină și mălai, anunță NAȚIONAL. Aceste produse se găsesc în exces pe teritoriul țării, având în vedere că s-au înregistrat producții record de grâu și porumb.

Românii care s-au bătut ”eroic” pe paleții cu mălai și făină și au devastat zile la rând rafturile magazinelor s-au pricopsit cu stocuri inutile. Reprezentanții industriei de profil din țară au anunțat că, indiferent cât ar cumpăra, rafturile se vor umple la loc, pentru că România a produs de patru ori mai mult grâu și porumb decât necesarul pieței interne.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*