”Mărgăritare” din Nireș, într-o carte unicat

”Mărgăritare” din Nireș, într-o carte unicat

Am participat sâmbătă, 20 iulie 2019 la un eveniment cultural important: lansarea cărții ”Folclor din Nireș”, scrisă de profesorul Victor V. Cutuș-Mureșan. Lansarea a avut loc în Căminul Cultural din Nireș, comuna Mica, județul Cluj.

Folcloristul Ion Pop Reteganul (n.1653 d.1905) spunea: ”Nimic nu vină dat uitării. Orice mărgăritar, cât de mic să fie, trebuie rădicat din nisip: povești,fabule,mituri,păcălituri,cântice,chiuituri, proverbe ș.a. Toate sunt pentru noi atâtea mărgăritare ne-nșirate”. Așa a făcut profesorul Victor Cutuș-Mureșan, dar nu oricum, ci într-un mod profesionist.

În timpul studenției, între anii 1960-1962, Victor V. Cutuș-Mureșan a fost responsabilul pe facultate al Cercului de Folclor, iar la absolvirea Facultății de Filologie a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, lucrarea de licență cu titlul ”Folclorul românilor din Nireș” a fost notată cu 10 (zece). Aceste preocupări de nivel academic au condus la o culegere de folclor autentic, textele culese fiind prezentate cu pronunția lor originală, iar cuvintele mai puțin cunoscute sunt explicate într-un ”Glosar”. Cartea cuprinde și o listă de abrevieri. Între textele culese am întâlnit orații de nuntă,descântecul cu cărbune ș.a. Cartea cuprinde și obiceiuri ale românilor din Nireș (obiceiuri de peste an, obiceiuri în legătură cu principalele momente din viața omului), precum și mai multe balade.

Personal fiind născut în Țara Zarandului, unde Horea, Cloșca, Crișan și Avram Iancu sunt iubiți foarte mult de moții crișeni, am fost bucuros să găsesc la paginile 118-119 baladele istorice ”Horea”și ”Avram Iancu”, balade care au fost culese de la Hora Pavel din Nireș.

Am citit cu interes prezentarea ”obiceiului paparudelor”, ”obicei străvechi care s-a perpetuat până astăzi”, dar care este specific acestei localități.

Profesorul Victor Cutuș-Mureșan s-a născut pe 17 septembrie 1939 în satul Nireș, comuna Mica, județul Cluj din părinții Mureșan Vasile (1913-1943) și Varvara (1914-1951). Bunicii dinspre tată, Nicolae și Ana Mureșan erau din Ocna Dejului, iar cei dinspre mamă,Pavel și Lucreția Cutuș , din Nireș. Rămas orfan de copil ,a înfruntat greutățile vieții, a trecut prin momente dificile, dar , iată, în 1963 termină facultatea și intră în învățământ împreună cu soția Melania. Doamna profesor Melania Cutuș-Mureșan fiind originară din comuna Rasa,județul Călărași, domnul profesor Victor Cutuș-Mureșan ajunge din inima Ardealului, tocmai în Bărăgan, devenind călărășean prin adopție. Desfășoară o activitate didactică și educațională de peste 40 de ani la actualul Colegiu Național ”Barbu Știrbei ” din Călărași, unde a fost profesor de limba și literatura română și director adjunct. Pe parcursul vieții a onorat exemplar mai multe demnități publice:inspector școlar,consilier municipal și județean și multe altele. Pentru activitatea desfășurată și reultatele obținute a fost distins cu Ordinul Național ”Pentru Merit”, în grad de cavaler prin Decretul Președinției României nr. 525 din 1 .12. 2000, iar Consiliul Local Călărași, prin Hotărârea Nr. 196 din 29.11.2011 i-a acordat titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Călărași.

Domnul profesor Victor V. Cutuș-Mureșan a desfășurat și o prodigioasă activitate publicistică, fiind autorul a sute de articole în presa centrală și locală și a peste 15 cărți de istorie și critică literară, lingvistică , precum și culegerea de folclor din satul natal despre care s-a vorbit mai sus.

În cuvântul meu, cu ocazia lansarii cărții ”Folclor din Nireș” am sugerat inițierea unui proiect de hotărâre al Consiliului Local al Comunei Mica în vederea atribuirii titlului de Cetățean de Onoare domnului profesor Victor V. Cutuș-Mureșan.

Cu ocazia acestei lansări am avut ocaia să-l cunosc personal pe domnul profesor, pe soția acestuia, doamna profesor de istorie Melania Cutuș-Mureșan, pe fiica acestora, doamna prof. dr. Livia Geogescu de la Colegiul Economic din Râmnicu Vâlcea, ca și pe soțul dânsei, unele rude ale domnului profesor din familia Cutuș. Din această familie am avut și eu un elev, pe Cutuș Bogdan.

La Nireș l-am reîntâlnit pe destoinicul primar al comunei Mica, Tiberiu Zelencz și pe soția acestuia, doamna Elisabeta Zelencz. La nivelul comunei Mica domnul primare are importante realizări edilitar-gospodărești, dar , iată, se preocupă și de activitățile culturale din comună, fiind organizatorul principal și al acestei lansări de carte. Un foarte bun organizator s-a dovedit domnul Augustin Iagăr, originar și el din Nireș, precum și fiul acestuia, Cristian Iagăr.Primarul comunei Mica s-a remarcat și prin preocuparea pentru perpetuarea obiceiurilor și tradițiilor locale, cum ar fi : ”Împănatul boului ” de la Mănăstirea și ”Paparudele ” , la Nireș.

Am cunoscut aici o familie de cadre didactice din Mănăstirea, Pavel și Doina Rusu, persoane încântătoare și cu calități umane alese. M-a bucurat întâlnirea cu fosta mea colegă de la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Dej, doamna Liliana Astalâș, dar nu m-am întâlnit cu profesoara de matematică de la Școala Gimnazială din Nireș, doamna Maria Gângă,născută Ciciovean, căreia i-am fost profesor de matematică și diriginte și nu m-am întâlnit nici cu doamna profesoară de matematică Kovacs Erzsebet din Nireș, cu care am fost coleg la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Dej. Pe amândouă le apreciez foarte mult.

După o scurtă socializare am părăsit Nireșul, unul dintre cele mai vechi sate ale județului Cluj, localitate multietnică (înainte de 1332, în Nireș erau 61% români, 30 % sași și 9% maghiari) , atestat documentar din 1330.

Am plecat din Nireș împreună cu domnii Augustin și Cristi Iagăr, îmbogățiți sufletește, după ce am cunoscut un spațiu mirific și oameni minunați.

Sperăm să fim invitați și la alte evenimente din Nireș și din comuna Mica.

Prof. Gheorghe Giurgiu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*