Trupa «Caractères» – ritm şi culoare pe scena Festivalului Francofon de la Pécs !

Trupa «Caractères» – ritm şi culoare pe scena Festivalului Francofon de la Pécs !

Trupa de teatru « Caractères » a Liceului Teoretic »Alexandru Papiu Ilarian » Dej s-a întors de la FTLF (Festivalul de teatru francofon pentru liceeni ) care s-a desfaşurat la Pécs în perioada 17-20 martie 2016.

pecs1

Această a 27 a ediţie a festivalului a reunit 14 trupe din Ungaria si 5 trupe din străinatate: Canada, Cehia, Egipt şi România cu 2 trupe: Trupa de teatru a Liceului Francez « Anne de Noilles »   din Bucureşti şi Trupa « Caractères » a Liceului Teoretic « Alexandru Papiu Ilarian, din Dej .

1 1098

Desfăşurat sub egida Fundaţiei « FRANDIA » cu sediul la Liceul « Lowey Karla » din Pécs , festivalul îsi propune să stimuleze activitatea teatrală în randul elevilor şi să le stimuleze interesul pentru învăţarea limbii franceze prin teatru. El este, în acelasi timp, un spaţiu al întâlnirilor dintre tinerii pasionaţi de teatru , al schimburilor culturale si al dialogului cultural în limba franceză, asa cum a subliniat, de altfel, si ataşatul de cooperare lingvistică de pe lânga Institutul Francez din Budapesta, Hugues Denisot , cu ocazia ceremoniei de deschidere a festivalului.

6 2

Trupa de teatru « Caractères » a jucat pe scena teatrului  « Bobita » din Pecs spectacolul cu piesa « Dans la vitrine », scrisă de Yannick Rucelle , în regia profesoarelor Clinciu Ligia si Olimpia Buhăţel, piesă care pune în discuţie problematica, mereu actuală, a toleranţei şi a intoleranţei. 3 Aspectul original al acestei piese este generat de faptul că perspectiva din care este abordată această problematică este aceea a unor păpuşi care prind viaţă noaptea , într-o vitrină din inima Parisului. Doi gardieni care fac rondul de noapte sunt complet derutaţi şi uimiţi de ceea ce intuiesc că se petrece în vitrină, şi sfârsesc prin a primi o lecţie de un tulburator umanism, chiar de la una dintre aceste păpuşi. 5

Pentru tinerii actori ai trupei, provocarea pe care acest spectacol le-a lansat-o a fost tocmai aceea de a juca rolul unor păpuşi mecanice, care vorbesc şi se mişcă într-un spaţiu bine definit şi într-un ritm bine determinat, oferind un spectacol plin de dinamism şi culoare, care menţine viu interesul spectatorilor.

Explozia de aplauze finale, ovaţiile publicului au răsplătit munca lor tenace, nesfârşitele ore de repetiţii, momentele de inevitabilă incertitudine cu privire la finalitatea demersului lor artistic… De altfel, cu ocazia dezbaterilor care au avut loc după spectacol, membrii juriului au apreciat la superlativ jocul actorilor, aspectele care ţin de gestualitate, coregrafie, mişcare scenică şi costume, calificând spectacolul ca fiind „plin de ritm şi culoare”.12828

Dar, calitatea de spectator şi de actor a participanţilor a fost dublată de aceea de tânar care descoperă un nou spaţiu cultural, obiceiuri şi tradiţii locale diferite, dar şi oportunitatea de a lega prietenii, de a împărtăşi aceleaşi pasiuni şi valori. În acest sens, festivalul a oferit seri distractive, cu defilări pe străzile oraşului, cu spectacole de rock sau de descoperire a specialităţilor culinare tradiţionale.

7

Mulţumim organizatorilor acestui festival, Doamnei Vatai Eva,familiilor care ne-au cazat în prima noapte, Domnului director al Liceului « Lowey , Dr. Szabolcs Zalay, care concluziona în închierea festivalului: « De ce venim, oare la teatru ? Cu siguranţă pentru a ne cunoaşte mai bine pe noi înşine.» Şi, cu acest sentiment de împlinire în suflet şi cu Diploma de Onoare care ne-a fost înmânată la sfârşitul festivalului, ne-am întors acasă mai dornici ca oricând de a continua activitatea noastră teatrală.

Ligia Clinciu

4 8

1237 12274

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*