Supă de măcriș cu „afumătură”

Supă de măcriș cu „afumătură”

Într-o gospodărie din Florești, lângă Cluj, am mâncat într-o vară o supă de măcriș cu carne afumată. Deși afumătura te-ntoarce cu gândul la vântul iernii, măcrișul, fraged, e semn de vară încă nemântuită! Dar hai să nu vă țin mult cu gurile căscate și să trec la rețetă!

Ai trebuință, deci, de o jumătate de kilogram de ciolan de porc afumat (nu prea gras), o jumătate de kilogram de măcriș, 3-4 linguri de orez (spălat și scurs bine), 2-3 linguri de smântână dulce, sare (după gust).

Ciolanul se spală (se răzuie părul, dacă e cazul, dar gospodinele din Ardeal nu l-ar fi pus la afumat „nebărbierit”, se taie în bucăți, cât mai aproape de os, și se pune la fiert în doi litri de apă rece. Când carnea este aproape fiartă, se desprinde de pe os (care se va scoate din oală, cu tot cu zgârciurile lui de la capăt) și se adaugă măcrișul, spălat și tăiat (nu prea mărunt) și orezul.

Se mai lasă să fiarbă un sfert de ceas. Dacă e nevoie, se potrivește de sare.

Smântâna se încălzește separat, apoi se toarnă peste supă. Și mai plăcută la gust este dacă smântâna se adaugă direct în castroanele de supă, când se aduce la masă.

antenasatelor.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*