O foarte mare parte dintre români nu dispun de banii necesari pentru a-și asigura o săptămână de vacanță în altă localitate decât aceea de domiciliu. La acest capitol ocupăm locul întâi în Uniunea Europeană. Totuși, în ultimul deceniu, situația s-a îmbunătățit vizibil, dar cele mai recente date pe 2020 anunță o deteriorare, pe fondul pandemiei de coronavirus.
Mai mult de jumătate dintre români cu vârsta de 16 ani sau mai mult nu își pot permite o săptămână de vacanță departe de casă, 54% din populație aflându-se în această situație în cursul anului trecut. Din acest punct de vedere, ne clasăm pe primul loc în Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat. În acest nedorit clasament suntem urmați de greci (49%), croaţi (48%), ciprioţi (45%) şi italieni (44%).
Media spațiului comunitar indică faptul că anul trecut, 29% dintre europeni nu au putut să meargă în concediu. În ultimul deceniu, standardul de viață a crescut. La nivelul anului 2010, nivelul era de 39%, astfel că a de atunci a intervenit o îmbunătățire de 10 puncte procentuale. Același lucru s-a întâmplat și în România, unde scăderea procentajului celor care nu își permiteau o vacanță a fost și mai puternică în acest interval de timp, de 23 pp, de la 77% în 2010. Cele mai importante diminuări au intervenit în Letonia (35 pp), Malta (30 pp), Bulgaria, Polonia (27 pp) şi Estonia (26 pp). Singurele state membre unde nivelul a crescut sunt Italia, unde a avut loc o majorare de 4 pp, și Grecia, cu un avans de 3 pp.
Semne rele pe 2020
Anul în curs are semne rele pentru turismul românesc. Pandemia de coronavirus a condus la o prăbușire a acestui sector economic, după cum arată datele oficiale. În luna mai 2020 comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, atât sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, cât și înnoptările au scăzut cu 97%, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Sosirile turiștilor români au scăzut dramatic, de la 831.300 în mai 2019 la 33.300 în mai 2020, iar numărul de înnoptări a coborât la fel de puternic, de la 1,63 milioane la numai 61.700.
Numai 10% din suedezi nu reușesc să strângă bani pentru concediu. Pe pozițiile următoare în topul celor cu suficiente resurse financiare se află danezii şi luxemburghezii (11%), finlandezii (12%), nemţii şi austriecii (13%