Cum își regândesc turismul o parte dintre orașele europene

Cum își regândesc turismul o parte dintre orașele europene

Dacă în anii trecuți locuitorii din Barcelona, Veneția sau Amsterdam erau exasperați de numărul uriaș de turiști, acum, din cauza pandemiei, aceștia sunt nevoiți să se gândească la un viitor ușor diferit. Asta pentru că fără forfotă, o parte dintre afaceri, hoteluri și restaurante vor avea de suferit, iar șomajul riscă să explodeze. Așa că miza e tot pe ”musafiri”, dar, dacă se poate, unii mai puțin gălăgioși.

”Turiști, plecați acasă!”, era mesajul unui graffiti apărut anul trecut pe zidurile Barcelonei. Acum, că turiștii chiar au plecat, metropola trăiește cu frica unui colaps economic, ca toate marile orașe care s-au bazat în ultimii ani pe banii aduși de vizitatori, scrie The Guardian. Însă autoritățile locale nu stau cu mâinile în sân, ci pun la cale un plan ambițios de a aduce înapoi turiștii, fără să-i supere prea mult pe locuitorii care-i urăsc pe ”invadatori”.

”Sunt oameni care cred că orașul este magnific în lipsa turiștilor. Dar s-ar putea să-și schimbe părerea atunci când statul nu le va mai plăti 80% din salariu, iar șomajul va exploda la 18%. Iar asta s-ar putea întâmpla începând din septembrie”, avertizează Xavier Marcé, consilierul responsabil pentru turism al Barcelonei.


Dispariția turiștilor pune sub semnul întrebării supraviețuirea multor afaceri și restaurante din centrul Barcelonei. Iar previziunile asociațiilor comercianților catalani sunt cu adevărat sumbre – unul din patru restaurante va da faliment, ca urmare a pandemiei de coronavirus, iar aceeași soartă o vor avea 15% din micile afaceri.

Nici alte orașe care s-au bazat prea mult în turism nu au vești mai bune, iar la mijloc sunt zeci de mii de joburi.

Pandemia a provocat aceste orașe să găsească un nou mod de a face turism. Și, preferabil, fără a provoca un șomaj în masă. Nimeni nu se așteaptă ca turismul să-și revină prea mult până la finele anului. Așa că răspunsul la întrebarea ”cum va arăta turismul viitorului?” se va mai lăsa așteptat o vreme.


Citeşte întreaga ştire: Cum își regândesc turismul o parte dintre orașele europene. “Unii cred că e magnific fără turiști, dar o să-și schimbe părerea când șomajul va exploda”

Foto: digi24.ro






Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*