Folclor internaţional la Dej

Folclor internaţional la Dej

Vineri seara, 19 august, municipiul Dej a fost gazdă pentru al IV -lea an consecutiv a unor ansambluri folclorice sosite de peste hotare. Participante la a XVIII– a ediţie a Festivalul folcloric “Szent Istvan” desfăşurat în Cluj-Napoca, ansamblurile din Croația, Grecia, Ucraina şi Ungaria, alături de formaţiile autohtone din Dej, Cluj şi Ţinutul Secuiesc, au susţinut în centrul orașului, un colorat spectacol spre încântarea publicului prezent la eveniment.

1 2

Precedat de o paradă a portului popular şi de cuvintele de bun sosit adresate oaspeţilor, de primarul Costan Morar, mini festivalul de folclor internaţional a fost organizat de Fundaţia “Heltai Gáspár” din Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația SzINT și Ansamblul Folcloric „Szarkaláb”, iar la Dej, cu Ansamblul folcloric “Aranyeso” și Primăria şi Consiliului local.

1 2

Ca de fiecare dată, talentul şi dăruirea dansatorilor, împreună cu pitorescul costumelor au contribuit la succesul unei seri dedicate interculturalităţii și a unei mai bune cunoaşteri a vecinilor noştri.

5

Festivalul Folcloric „Szent István” (Sfântul Ştefan), organizat începând din 1999 de Fundaţia Bibliotecară Heltai Gáspár, Asociaţia SzINT şi Ansamblul Folcloric Szarkaláb din Cluj-Napoca a devenit pe parcursul anilor un festival internaţional al valorilor autentice de folclor reprezentativ pentru grupările etnice din Europa Centrală și nu numai.

3 4

La actuala ediție, care se desfășoară în perioada 17-22 august, sunt prezente 18 ansambluri din 9 ţări (Italia, Grecia, Polonia, Ucraina, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croația și România). Cu ocazia festivalului pe lângă spectacolele din Cluj, ansamblurile participante susțin spectacole și în alte 6 localităţi din județele Cluj, Sălaj şi Albă (Vlaha, Dej, Turda, Gilău, Jebucu, și Miraslău), spectacole întotdeauna apreciate de public.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*