Semnificația și originea zilei de 1 aprilie

Semnificația și originea zilei de 1 aprilie

Scriitorul Mark Twain a definit 1 aprilie drept “ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului”. E ziua în care toată lumea păcăleşte pe toată lumea. Farsa cea mai mare începe chiar de la originea incertă a zilei păcălelilor. Răutăcioase sau cu bune intenţii, toate păcălelile au un element în comun: dominarea mentală a celui păcălit. Ziua de 1 aprilie are o istorie îndelungată.

Ziua păcălelilor, legată de schimbarea calenadarului

Cea mai plauzibilă ipoteză, acceptată de majoritate, susţine că originea zilei de 1 aprilie are strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. În calendarul iulian, ziua Anului Nou era sărbătorită în jurul lui 1 aprilie.

După trecerea la calendarul gregorian, în 1582, oamenii au avut iniţial probleme de a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care sărbătoreau Anul Nou pe la 1 aprilie au fost numiţi “nebuni de aprilie”.

Pe măsura trecerii timpului, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoţite adeseori de cadouri hazlii. Conform unei alte teorii, Ziua Păcălelilor ar avea de fapt legătură cu Festivalul hindus Holi, festival ce are loc la finele lui martie şi reaminteşte anual de victoria asupra răului. În zilele de sărbătoare ale festivalului, s-a păstrat obiceiul de a aprinde un foc mare, purificator.

Evreii atribuie o origine biblică acestei zile, legând-o de Noe care se pare că şi-a trimis porumbelul să caute în mod greşit uscat după ce apele au început să se retragă de pe uscat pe 1 aprilie.

Obiceiul de a păcăli datează din perioada romanilor, fiind inclus în cadrul serbărilor Hilaria, închinate zeiței Cybele (divinitatea peșterilor și a Pământului) pe care romanii le organizau pe 25 martie. Râzând şi glumind, romanii celebrau echinocţiul de primăvară şi instalarea primaverii, dar şi revenirea la viaţă a lui Attis, zeu al vegetaţiei şi al naturii, soțul Cybelei. Se praticau diferite jocuri, oamenii purtau măști, putând imita pe oricine, chiar și oficialitățile.

1 aprilie pe glob

Indiferent de unde se trage, ziua de 1 aprilie este recunoscută ca fiind Ziua Păcălelilor în majoritatea ţărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, Ziua Păcălelilor a emigrat peste Ocean şi apoi pe tot globul.

În Franţa, unde Ziua Păcălelilor a fost celebrată pentru prima dată în secolul al XVI-lea, cel care cade victima unei păcăleli este numit “poisson d’ Avril” (peşte de aprilie). Acesta trebuie, conform tradiţiei, să poarte întreaga zi o hârtie prinsă cu un ac cu gămălie, pe spate. Hârtia trebuie ori să fie decupată în formă de peşte, ori să aibă un peşte desenat. Toate acestea din cauza faptului că în luna aprilie, potrivit astrologiei, soarele părăseşte semnul zodiacal al “Peştilor”. Prima atestare la englezi datează din 1686, sărbătoarea fiind descrisă de John Aubrey “Ziua sfânta a păcălelilor. O găsim la 1 aprilie. Este ţinută în Germania şi pretutindeni”. Ziua Păcălelilor este marcată timp de două zile în Anglia: cel păcălit este numit “noddy” şi trebuie să poarte o coadă ataşată pantalonilor sau fustei. În Scoţia, acestuia i se spune “April qowk” sau “April cuckoo”(cuc de aprilie), pentru că aceasta este prima pasăre care vesteşte venirea primăverii. Japonezii sărbătoresc la 1 aprilie “Ziua păpuşilor”, sau “Ziua bucuriei celor mici”, cărora le oferă în dar păpuşi.

Supersiții

Tradiţia spune că păcălelile trebuie făcute până la ora prânzului. Cele care trec de ora 12:00 vor aduce ghinion păcăliciului. Cei care nu tolerează sau nu gustă farsele vor avea şi ei ghinion. Se mai spune că, dacă o fată frumoasă reuşeşte să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. Să te căsătoreşti la 1 aprilie nu e foarte indicat: bărbatul însurat în această zi va fi sub papucul nevestei până la sfârşitul vieţii. Copiii născuţi la 1 aprilie vor avea noroc pe aproape toate planurile, dar ar face bine să se ferească de jocurile de noroc, care le vor ruina viaţa.

http://www.istorie-pe-scurt.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*