Dejeni pe scena Festivalului  „Pentru că e primăvară”, ediția a IX – a!

Dejeni pe scena Festivalului „Pentru că e primăvară”, ediția a IX – a!

Festivalul de muzică vocal-instrumentală, dans, teatru şi joc popular, „Pentru că e primăvară!”, aflat la a IX -a ediție, s-a desfăşurat săptămâna trecută (30-31 martie), în Sala „Şantier” a Şcolii de Arte Cluj, arhiplină ca de fiecare dată!

Pe lângă publicul numeros, au onorat cu prezenţa lor în prima zi a festivalului şi managerii Şcolilor de Arte din Zalău, Bistriţa şi Alba-Iulia, pe lângă cel al Şcolii de Arte Mureş, instituţie implicată, efectiv, în organizarea evenimentului. Cu toţii au dorit să participe la inaugurarea Proiectului „100”, care se adresează şcolilor de arte aflate fiecare la aproximativ 100 de kilometri distanţă de Cluj-Napoca. Un proiect de colaborare între instituţii, conceput de managerul Şcolii de Arte Cluj, Vasile Corpodean. Au fost prezenţi, de asemenea şi vicepreședinții Consiliului Județean cluj, Alexandru Câmpean şi Vákár István. Reamintim că acest proiect este inclus totodată şi în Programul „Centenarul României”, complementar celui intitulat „Trei inimi româneşti” și dedicat şcolilor de arte din provinciile noastre istorice.

Cu ocazia acestei prime ediţii, cea care a fost invitată să participe şi să performeze pe scenă a fost Şcoala de Arte Târgu Mureş, urmând ca până la 1 Decembrie 2018, când se va împlini Centenarul României, să aibă loc numeroase alte activităţi realizate și cu celelalte şcoli incluse în proiect, din Bistriţa, Zalău şi Alba-Iulia.

Reprezentanţii Şcolii de Arte Mureş s-au prezentat joi, cu un superb spectacol, urmat de cel oferit de gazde, respectiv, Şcoala de Arte Cluj, prezentatori fiind Mariana Reman şi Petre Băcioiu, care au contribuit din plin la reuşita evenimentului.

Spectacolul a fost deschis cu piese de muzică uşoară, alese din repertoriul naţional şi internaţional, interpretate de cursanţi mureşeni, ai claselor de canto și muzică uşoară, coordonaţi de profesorii: Raluca Apolţan, Lelia Albu, Kovacs Timea, Tasi Nora. A urmat un scurt dar sugestiv moment de muzică populară, cu piese vechi, frumoase şi dificil de interpretat de tinerii Alex Naghi şi Raul Tamba, coordonaţi de profesorii Valentina Teanc şi Dorina Oprea.

Cel de-al treilea punct din spectacolul Şcolii de Arte Mureş a constat în prezentarea unei piese de teatru, „A fost odată”, interpretată de cursanţii clasei de actorie, coordonată de Anca Florea. Personaje ca Albă ca Zăpada, Aladin, Mica Sirenă, Vrăjitoarea, Frumoasa, Bestia, Scufiţa Roşie, Lupul, Tarzan, au intrat în lumea noastră contemporană, dansând şi cântând pe ritmuri latino, pop, rock şi le-au transmis copiilor că merită să-i caute în continuare între paginile cărţilor de povești. Un discurs, reuşit, despre artă a rostit şi Oana Botoc, inscrisă la cursul de retorică al expertului Petre Băcioiu de la Şcoala de Arte Cluj.

A urmat apoi, evoluţia cursanţilor şi experţilor Şcolii de Arte Cluj prin trupele de muzică uşoară „Recovered”, „Clussium”, „Napoca” – coordonate de expert Rareş Suciu, „Spa Jazz Band”- coordonator instructor Onişor Rodilă,

formaţia de percuţie ritmică „La început a fost ritmul”- coordonată de expert Ştefan Vannai (felicitări pentru piesa-compoziţie a lui Ştefan Vannai, „Sempre Latino”), Fanfara Judeţului Cluj – dirijor, expert Flaviu Mogoşan, Trupa de teatru „Pavlov 25” – coordonator, expert Petre Băcioiu, Trupa de dans contemporan „Rhythm Nation”- coordonator, expert Melinda Moga, şi cursanţii claselor de muzică uşoară, coordonaţi de experţii Marina Simionescu şi Petrovici Tűnde. O prestaţie apreciată a avut şi Corul „Canticorum”, coordonat de expert Dorin Simioneascu prin interpretarea, cu virtuozitate a unor piese de Hans Leo Hassler şi Johannes Brahms. Momente care au creat emoţie reală în sală şi au fost răsplătite cu ropote de aplauze!

La finalul celor trei ore şi jumătate de spectacol au luat cuvântul managerul Vasile Corpodean şi invitaţii de onoare ai Şcolii de Arte Cluj, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş – dl. Alexandru Câmpean, cel al Consiliului Judeţean Cluj – dl. Vákár István şi dl. Iuliu Praja, managerul Şcolii de Arte Mureş, implicat în proiect.

Finalul primei zile de festival a fost marcat de momentele decernării unui „Înscris de onoare” pentru contribuţia la „Proiectul 100”, d-lui Iuliu Praja şi a diplomei „Prietenii Artelor” experţilor Ana Strîmturean şi Felix Gălan.

Cea de-a doua zi de festival, vineri 31 martie, a cuprins peste două ore de program artistic de calitate. La debutul acestuia, spectatorii au putut audia recitaluri de pian, vioară, violă şi chitară clasică, în interpretarea cursanţilor coordonaţi de experţii Olga Bordas şi Emanuil Toma.

A urmat un moment teatral, cu piesa „Ţara lui Papură-Împărat”, o parodie regizată de Valentin Cotiga, după basmul „Sânziana şi Pepelea” de Vasile Alecsandri, interpretat de Trupa de teatru Dej, coordonată de expert Mariana Reman.

Următoarele zeci de minute au aparţinut folclorului, care a deschis seria evoluţiilor printr-un moment coregrafic de excepţie, dedicat anotimpului primăvara, „Craiul Semănătorilor” – ciclic, având la bază o „poveste” – realizat de dansatorii de la Floreşti, coordonaţi de instructorul coregraf Dinu Ban.

Au fost la înălţime şi cursanţii cursului de canto muzică populară Dej – coordonator Felix Gălan şi cei din Gherla – coordonator Ion Dordoi, acompaniaţi de taraful condus de Emil Mihaiu.

O surpriză majoră a reprezentat, pentru cronicar – dar şi pentru public – evoluţia lui Petru Ţentian, de la Gherla, un talent nativ ajuns la vârsta „50 plus”. Spectacolul a continuat cu evoluţia cursanţilor clasei de instrumente de suflat coordonată de expert Petrică Pleşca, cu o suită instrumentală românească şi intervenţii personale, acompaniaţi de Taraful „Vatră de Dor” – dirijat de expert Iancu Pop.

Un remarcabil moment muzical au oferit şi cursanţii clasei de canto muzică populară – coordonaţi de experţii Ana Strîmturean, Denisa Bonţe şi Claudiu Ciotleuş – acompaniamentul fiind asigurat în continuare de Taraful „Vatră de Dor”.

Finalul, absolut special al festivalului a aparţinut dansatorilor Ansamblului folcloric „Vatră de Dor”, coordonaţi de instructorul coregraf Viorel Dragomir.

În concluzie, două zile pline de momente de o înaltă ținută artistică, aparţinând tuturor genurilor, în două spectacole care au totalizat şase ore şi care au demonstrat, din nou, întreaga măsură a forţei organizatorice, creatoare şi interpretativă a Şcolii de Arte Cluj!

Foto: Școala de Arte „Tudor Jarda”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*