Gherlenii au dansat în București, pe „Strada Armenească”

Gherlenii au dansat în București, pe „Strada Armenească”

Ansamblul de dansuri „Hayakaghak” al comunităţii armeneşti din municipiul Gherla şi-a demonstrat talentul şi la sfârşitul săptămânii trecute. Participând la cea de a IV-a ediţie a Festivalului „Strada Armenească” din Bucureşti, tinerii conduşi de Esztegár Erika au constituit din nou surpriza plăcută a celui mai mare eveniment cultural al armenilor din România. Jucăuşii gherleni au fost, ca şi în anii trecuţi, în prim-plan alături de cealaltă formaţie de dansuri armeneşti, „Vartavar”, din Capitală.

Timp de trei zile, în inima Bucureştiului am asistat la o manifestare artistică de mare tradiţie a comunităţii armeneşti din ţara noastră. Au fost trei zile de cântec şi dans, dar şi de prietenie şi bună înţelegere. Pe scena festivalului au urcat în acest an nume celebre ale vieţii artistice de la noi, precum Nicu Alifantis, Corina Chiriac, Harry Tavitian alături de Cserei Csaba, AG Weinberger & Band sau Mahala Rai Banda, artişti de origine armeană. A mai fost prezent şi ansamblul grecesc „Kymata”. Anul acesta, invitaţi speciali au fost cei de la „Karin Dance Folk Ensemble” din Armenia, binecunoscut şi apreciat pe plan internaţional.

În cadrul festivalului au mai avut loc ateliere de dans, de caligrafie armenească (ceea ce doresc să facă şi gherlenii) şi de creaţie, mult agreate mai ales de copii şi tineri. Participanţii au avut ocazia să asiste la momente de magie stradală, piese de teatru, diferite activităţi recreative şi alte surprize plăcute. Mai ales copiii au avut parte de multe noutăţi. Nu au lipsit din program nici vechile tradiţii armeneşti, cum este bătaia cu apă, ceva inedit pentru bucureştenii aflaţi în faţa scenei. Şi în acest an s-au servit specialităţi şi băuturi răcoritoare specifice armenilor. Au fost vernisate şi două expoziţii, „Armenia prin ochii lui Karapat şi Hrair” (fotografie) şi „Ayp, Pen, Kiml” (dedicată alfabetului şi şcolii armene.

Cei 10 membri ai Ansamblului de dansuri armeneşti „Hayakaghak” din Gherla au susţinut pe scena Festivalului „Strada Amenească” un program ce a cuprins dansuri tradiţionale ale comunităţii oraşului de pe Someş. Ca şi în anii trecuţi, dansatorii gherleni au avut mare succes, ei reperezentând cu cinste mica, dar ambiţioasa comunitate din vechiul Armenopolis. Mai ales pe plan artistic armenii gherleni au cu ce să se laude, pe oriunde merg ei fiind primiţi cu multă căldură şi ospitalitate. Aşa s-a întâmplat în weekend în inima Bucureştiului.

SZEKELY Csaba – ziarulfaclia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*